Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

EMG vyšetrenie dokáže odhaliť karpálny tunel aj tetániu, absolvovať ho môžete aj vo zvolenskej nemocnici

19.2.2024

EMG, alebo tiež elektromyografia, je známa a spoľahlivá diagnostická metóda, ktorá má za úlohu preveriť stav elektrickej aktivity svalov a periférnych nervov. Keďže mnoho neurologických diagnóz, s ktorými prichádzajú pacienti do Centra pre extrapyramídové poruchy v Nemocnici AGEL Zvolen, sa prejavuje aj poruchami periférnych nervov, funguje samostatná EMG ambulancia aj v rámci tohto centra.

Vyšetrenie je určené primárne pre pacientov, u ktorých má neurológ podozrenie na úžinové syndrómy alebo kompresiu nervu. Najčastejšie sa takáto kompresia vyskytuje v oblasti zápästia a pacienti ju poznajú ako syndróm karpálneho tunela. Úžinové syndrómy však postihujú horné aj dolné končatiny. Pacienti na vyšetrenie často prichádzajú aj s ochoreniami nervovo-svalového prenosu, najčastejšie s ochorením myastenia gravis, ale aj s myopatiami a tiež pri potrebe určenia typu trasu. EMG vyšetrenie dokáže potvrdiť alebo vyvrátiť aj novodobý fenomén zvaný tetánia.

„Najčastejšie robíme vodivostné štúdie – to znamená, že zisťujeme ako sa vzruch, ktorý vyprovokujeme stimuláciou nervu, šíri, či je zachovaná rýchlosť vedenia vzruchu a iné charakteristiky, ktoré získame snímaním odpovede na stimuláciu zo svalu, ktorý je vyšetrovaným nervom zásobený. Pri EMG vyšetrení tremoru sa snažíme zachytiť frekvenciu trasu a posúdiť druh trasu za použitia viacerých skúšok,“ vysvetľuje Orest Shabatiuk z EMG ambulancie v Nemocnici AGEL Zvolen.

Na vyšetrenie nie je potrebné špeciálne sa pripravovať, ak však pacient podstupuje vodivostné štúdie, odporúča sa siahnuť po voľnejšom oblečení, udržiavať končatiny v teple a vyhnúť sa krémovaniu pokožky. „Pri vodivostných štúdiách prebieha stimulácia nervu elektrickým stimulom, čo, samozrejme, nie je veľmi prijemné, ale je pacientmi dosť dobre tolerované. Pri ihlovej EMG, kedy sa v podstate pichá tenká ihla do viacerých svalov za účelom posúdenia stavu svalovej hmoty, už ide o bolestivejší proces. Pri EMG vyšetrení tremoru však snímame len aktivitu svalov povrchovými elektródami, nenesie to teda žiadny diskomfort pre pacienta,“ objasňuje lekár.

Na vyšetrenie je možné objednať aj vo zvolenskej nemocnici. Ambulancia funguje v rámci Centra pre extrapyramídové poruchy.

Späť