Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Rok 2023 priniesol zvolenskej pôrodnici 1 112 bábätiek a množstvo noviniek

5.1.2024

Uplynulý rok bol pre pôrodnicu v Nemocnici AGEL Zvolen plný zmien. Napriek tomu, že od konca marca sa kvôli prebiehajúcej rekonštrukcii rodilo na dočasnej pôrodnej sále, pôrodnosť to nijako neovplyvnilo. Na svet prišlo 1 112 detí, čo je len o 9 novorodencov menej, ako v roku 2022.

Oproti predošlému roku sa však otočil pomer narodených detí v prospech chlapcov – vo zvolenskej nemocnici sa narodilo 580 chlapcov a 532 dievčat. Nemocnica v uplynulom roku trikrát privítala aj dvojičky. Bábätká dostali rôzne mená. „Medzi chlapcami bol už druhý rok po sebe najpopulárnejší Jakub, za ním nasledovali mená ako Šimon, Michal a Martin. Pri dievčatkách si rodičia najčastejšie vyberali meno Eliška, Ema, Hana a Nela,“ prezrádza Mgr. Jaroslava Davidová, manažérka dennej zmeny neonatológie Nemocnice AGEL Zvolen. Núdza vo Zvolene nebola ani o netradičné mená. „Z menej tradičných mien sme zaznamenali Junior, Džejkob, Nimrod, Dylen, Gerhard, Anchel, Noélia, Vesna či Lesia,“ dopĺňa Mgr. Dávidová.

Zvolenská pôrodnica má za sebou rok plný zmien, ktoré prinesú zvýšenie komfortu pre rodičky. Od konca marca prebieha posledná fáza rekonštrukcie gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, v rámci ktorej došlo k rekonštrukcii pôrodných boxov a operačnej sály pre cisárske rezy. Boli tiež vybudované 4 samostatné pôrodné izby, ktoré zabezpečujú intimitu a poskytujú komfort rodičke počas všetkých pôrodných dôb. Obnova pôrodnice je aktuálne vo svojej finálnej fáze, kedy boli ukončené všetky veľké stavebné zásahy a nemocnica sa venuje posledným úpravám, naskladňovaniu technického vybavenia a zdravotníckej techniky. Otvorenie pôrodnice prebehne v najbližších týždňoch. Nemocnica do poslednej fázy obnovy investovala 1,28 milióna eur z vlastných zdrojov.

Popri prebiehajúcej rekonštrukcii však gynekologicko-pôrodnícke oddelenie zaviedlo viacero ďalších noviniek. Od februára 2023 je pre mamičky v doplnkovej ambulancii dostupné aj 3D/4D sono. Lekári, sestry a pôrodné asistentky taktiež absolvovali špeciálny kurz o alternatívnych postupoch pri nepostupujúcich pôrodoch. Personál sa na tomto kurze naučil využívať nové polohy a taktiež známe rebozo šatky, ktoré zakúpili aj na oddelenie. Okrem toho sú rodičkám k dispozícii aj špeciálne fitlopty v tvare arašidu, vankúšiky so suchým teplom, bylinná náparka či aromaterapia.

Okrem možnosti využitia nadštandardných izieb, rodičky vyhľadávajú zvolenskú pôrodnicu aj kvôli možnosti realizácie bondingu. Ten sa v septembri 2023 podarilo na pôrodnici zrealizovať po prvýkrát aj v otcovskej verzii, keď otec bábätka úplne nahradil mamičku, ktorá bola v celkovej anestézii po sekcii. Mamičky po pôrode majú po novom, okrem možnosti voľby nadštandardnej stravy, k dispozícii aj snack bar bez doplatku, ktorý im pomôže zahnať hlad aj mimo štandardného času podávania stravy.

Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie však nezabúda ani na starostlivosť o rodičky po pôrode. Vďaka zapojeniu sa do projektu Kontrastná kartička materstva získavajú rodičky pri odchode z pôrodnice sériu kartičiek, ktoré im pomôžu lepšie sa psychicky adaptovať na náročné obdobie po pôrode. V spolupráci s fyziatricko-rehabilitačným oddelením sa do Zvolena taktiež vrátila možnosť cvičiť Vojtovou metódou, ktorá je odporúčaná od narodenia do približne 18 mesiacov. Plne k dispozícii je všetkým rodičkám naďalej aj laktačná poradkyňa a možnosť absolvovať individuálnu či skupinovú predpôrodnú prípravu.

Späť