Viete, ako by mal vyzerať jedálniček malých školákov? Radí nutričná terapeutka
10.9.2025
Začiatok školského roka prináša nové povinnosti a výzvy nielen pre deti, ale aj pre rodičov. Jednou z nich je aj otázka správneho stravovania. Rodičia chcú svojim deťom ponúknuť čo najzdravšiu a vyváženú stravu, zatiaľ čo malí školáci si radi doprajú sladkosti či obľúbené maškrty. Ako by mal vyzerať jedálniček školákov objasnila nutričná terapeutka z Nemocnice AGEL Zvolen Ľubomíra Fraňová.
Výživa je kľúčovým faktorom, ktorý priamo ovplyvňuje rast, vývoj aj celkové zdravie dieťaťa. Už od útleho veku je preto potrebné budovať správne stravovacie návyky – deti si ich totiž často prenášajú až do dospelosti. Rodičia by nemali podceňovať rozhovory o jedle a jednoduchým spôsobom deťom vysvetľovať, čo je pre ne prospešné a prečo.
„Deti je v prvom rade nutné viesť v otázke stravovania k pravidelnosti. Dieťa by malo stravu prijímať 6-krát denne, čo predstavuje raňajky, desiatu, obed, olovrant, večeru a druhú večeru. Jedlá by sa nemali vynechávať. Strava by mala byť pestrá, ľahko stráviteľná a mali by v nej byť zastúpené všetky živiny potrebné na správny rast a vývoj dieťaťa,“ hovorí odborníčka na stravovanie z Nemocnice AGEL Zvolen Ľubomíra Fraňová.
Tak ako u dospelých, aj u detí by mali byť v jedálničku zastúpené všetky základné živiny – bielkoviny, sacharidy aj tuky. Rozdiel je v správnom výbere zdrojov. „V strave detí majú byť zastúpené všetky zložky, a to bielkoviny – vo forme kvalitných zdrojov, ako napríklad kura, ryba, strukoviny, cereálie. Taktiež tuky, hlavne tie rastlinné, a sacharidy vo forme ovocia a zeleniny. Zabúdať netreba ani na vitamíny a minerálne látky,“ vysvetľuje nutričná terapeutka zo zvolenskej nemocnice.
Detský jedálniček by mal byť pestrý a rozmanitý – mlieko a mliečne výrobky, dostatok ovocia a zeleniny, celozrnné produkty, ryby či hydina. „Jedlo pre detičky pripravujeme varením, dusením, pečením a dochucujeme ho nedráždivými koreninami, siahnime pokojne aj po bylinkách, rasci, majoráne či kôpri,“ radí Fraňová. Zároveň upozorňuje na dôležitosť veľkosti porcií: porciu treba prispôsobiť veku dieťaťa, no zároveň sledovať, ako dieťa reaguje. Ak má po jedle rýchlo hlad, namiesto snackov či sladkostí je vhodnejšie zväčšiť porciu hlavného jedla.
Rovnako dôležitý je aj pitný režim. Malé deti ešte nemajú vyvinutý reflex smädu a kvôli menšiemu objemu tela sa môžu rýchlo dehydrovať. Preto je dôležité nielen nápoj ponúkať, ale dieťa viesť aj k tomu, aby si pitie samo pýtalo. Najvhodnejšia je voda, ovocné alebo bylinkové čaje, prípadne kvalitné ovocné šťavy bez nadbytku cukru a prídavných látok. Sladeným a sýteným nápojom je lepšie sa vyhnúť. „Sladkosti s mierou určite neuškodia, ale vhodnejšie je nahradiť ich vždy, keď je to možné, ovocím a zeleninou,“ uzatvára Ľubomíra Fraňová.
Späť
Kontakt pre médiá
Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.
Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL