Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
[email protected]

O nemocnici

Sviatočné menu pod drobnohľadom: Na čo si dať pozor počas Veľkej noci?

16.4.2025

Veľká noc je najväčším kresťanským sviatkom roka, ktorý sa u nás spája s bohatými tradíciami. Tie sa odrážajú aj na sviatočných stoloch, ktoré bývajú často plné kalorických a ťažko stráviteľných jedál. Svedčí o tom aj fakt, že pred Veľkou nocou stúpa predaj údenín, vajec či majonézy o desiatky percent. Pre šibačov a kúpačov zase tradične kupujeme rôzne lákavo vyzerajúce cukrovinky. Nadmerná konzumácia týchto pokrmov počas krátkeho časového obdobia však môže výrazne zaťažiť organizmus a narušiť trávenie. Na čo si dať pozor? Pýtali sme sa na to nutričnej terapeutky z Nemocnice AGEL Zvolen Ľubomíry Fraňovej.

Šibi, ryby, mastné ryby, kus koláča od korbáča. Nejeden šibač či kúpač zaboduje touto riekankou, zostáva však realitou, že veľmi trefne odzrkadľuje stravovacie návyky Slovákov počas sviatkov. Bez ohľadu na región sa totiž na Slovensku počas sviatkov najčastejšie konzumujú údeniny, vajíčka, múčne jedlá a v mnohých prípadoch aj alkohol. Tento výživový nápor môže predstavovať šok nielen pre tých, ktorí predtým poctivo dodržiavali pôst. „Údenina a zemiakový šalát s majonézou patria k typickým veľkonočným jedlám. Samozrejme, nesmú chýbať zákusky. Kombinácie týchto jedál nie sú z nutričného hľadiska práve najlepšie. Sú ťažko stráviteľné, po ich konzumácii má veľa ľudí zdravotné problémy a telo nimi zbytočne zaťažujeme,“ hovorí Ľubomíra Fraňová.

Výživovú lotériu nevyhrávame ani sladkými výslužkami. Aj keď obchody sú plné lákavo balených cukroviniek, nie všetko, čo sa blyští, je skutočne aj kvalitné – mnohé sladkosti obsahujú len minimálne množstvo kakaa, kvôli čomu ich nemožno ani označiť za čokoládu, ale kakaovú pochúťku. „Pri výbere veľkonočných sladkostí pre deti veľmi odporúčam čítať zloženie výrobkov. Mnohé výrobky obsahujú nielen málo kakaa, ale aj množstvo prídavných látok ako sú arómy, farbivá, glukózovo-fruktózové sirupy, stužené tuky či emulgátory, ktoré detský, ale i dospelý organizmus vôbec nepotrebuje,“ apeluje nutričná terapeutka. Nadmerná konzumácia takýchto výrobkov môže viesť k tráviacim ťažkostiam, bolestiam hlavy, tvorbe zubného kazu a pri dlhodobom príjme aj k nadváhe a obezite. „Siahať by sme mali po kvalitnej čokoláde s vysokým obsahom kakaa – ideálne nad 70 %. Tmavá čokoláda je pre naše telo najlepšou voľbou, pretože obsahuje antioxidanty, ale aj dôležité minerálne látky ako draslík, horčík, vápnik či zinok,“ odporúča Fraňová. Namiesto tradičných sladkostí môžeme deťom pripraviť aj alternatívu v podobe ovocia – chutnú, pestrú a výživovo hodnotnú odmenu.

Nie je prekvapením, že práve po sviatkoch evidujú lekári nárast pacientov s tráviacimi ťažkosťami alebo podozreniami na potravinové alergie a intolerancie. Príčinou bývajú práve stravovacie návyky. Veľkonočné menu často zahŕňa jedlá bohaté na cholesterol, ako je mäso, vajcia či mliečne výrobky, ktoré môžu prispieť k rozvoju kardiovaskulárnych ochorení. K rizikovým faktorom patrí aj vznik dny – ochorenia spôsobeného zvýšenou hladinou kyseliny močovej, ktorá sa ukladá v okolí kĺbov. Táto porucha je často dôsledkom stravy bohatej na červené mäso, alkohol a potraviny s vysokým obsahom fruktózy. Časté sú aj problémy so žlčníkom. Záchvat sa prejavuje nepríjemnou bolesťou pod pravým rebrom, ktorá môže vystreľovať až k lopatke. Predchádza mu nechutenstvo, nafukovanie a pocit tlaku v bruchu. Objavenie sa záchvatu je spravidla dôkazom prítomnosti žlčníkových kameňov, a v tomto prípade je namieste okamžité lekárske vyšetrenie.

Počas sviatkov môže organizmus zareagovať aj na sezónne potraviny alergickou alebo intolerančnou reakciou. Moderné laboratórne metódy dnes umožňujú presné testovanie potravinových alergénov a intolerancií. K dispozícii sú rôzne balíčky, ktoré dokážu identifikovať stovky potenciálnych zdrojov problémov. Tieto testy sú dostupné aj pre samoplatcov a je možné objednať sa na ne online prostredníctvom siete laboratórií AGELLAB.

Sviatky však nemusia znamenať len prísne zákazy a obmedzenia. Dôležité je zachovať si rozumný prístup. „Veľká noc je o tradíciách, ktoré si treba zachovávať. Čo sa týka jedenia, jesť máme to, na čo máme chuť, ale nezabúdať jesť striedmo,“ zdôrazňuje Ľubomíra Fraňová. Odporúča zvoliť menšie porcie a jesť ich častejšie počas dňa. Dôležité je tiež sledovať zloženie potravín a vyberať kvalitné produkty, napríklad údeniny s vyšším podielom mäsa a menším množstvom konzervačných látok. „Huspenina obsahuje kolagén, ktorý je pre naše telo potrebný. Hlavne keď pociťujeme problémy s kĺbmi, je veľmi vhodné zaradiť ju do jedálneho lístka. Či ju budeme jesť čistú alebo si ju vylepšíme zeleninou, je už na každom z nás,“ dodáva Fraňová.

Aj počas sviatkov by sme nemali zabúdať na pravidelnosť v stravovaní a zdravý pohyb. „Na raňajky treba zjesť niečo ľahké, na desiatu si dajme niečo sladké. Obed môže byť aj to údené mäsko so zemiakovým šalátom, ktorý odľahčíme napríklad bielym jogurtom namiesto majonézy. Poobede treba vynechať sladké úplne. Ak pociťujeme hlad, dajme si zeleninu. Večera má byť ľahká alebo ju treba úplne vynechať. Samozrejmosťou je aktívny pohyb. Po obede sa treba poprechádzať. Jar sa začína a príroda sa prebúdza, tak sa prebuďme aj my,“ uzatvára Ľubomíra Fraňová z Nemocnice AGEL Zvolen.

 

Späť