Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
[email protected]

O nemocnici

Začína sa veľký 40-dňový pôst – viete, ako sa stravovať pôstne, no neprísť o dôležité živiny?

5.3.2025

Veľký pôst je obdobie duchovnej i telesnej prípravy pred Veľkou nocou, ktoré pre mnohých kresťanov znamená zrieknutie sa mäsa a mäsových výrobkov. Ako sa však stravovať pôstne, aby telo neprichádzalo o dôležité živiny? Odborné rady, ako na to, poskytla nutričná terapeutka Nemocnice AGEL Zvolen, Ľubomíra Fraňová.

Mäso je dôležitou súčasťou vyváženého jedálnička, pretože obsahuje mnoho dôležitých vitamínov a minerálov. Je bohatým zdrojom bielkovín, tukov, minerálnych látok či vitamínov. „Ak vynechávame mäso na dlhšie obdobie, je potrebné uvedomiť si, že oberáme telo aj o zdroj železa, zinku, selénu, vitamínu D či vitamínov skupiny B. Je preto vhodné upraviť jedálniček tak, aby sme tieto látky prijali z iných potravinových zdrojov alebo siahnuť po výživových doplnkoch,“ vysvetľuje Fraňová.

Ak v jedálničku nahrádzame mäsové bielkoviny, môžeme siahnuť po strukovinách či orechoch, výborným zdrojom je aj quinoa, sezam či brokolica. Nejde však len o bielkoviny, ale o celú škálu vitamínov a minerálov. Ako zdroj železa poslúžia lieskové orechy, strukoviny, tekvicové semienka, pohánka alebo špenát. Ak hľadáte zase náhradný zdroj omega-3 mastných kyselín bez rýb, siahnite po olivách, avokáde, sóji či vlašských orechoch a doplňte to chia ši ľanovými semienkami. Zinok a selén získate napríklad zo semienok, orechov, ovsených vločiek, či už spomínaných superpotravín – strukovín. Nájdete ich však aj v rybách, vajíčkach a mliečnych výrobkoch.

Počas pôstu je mimoriadne dôležité dať si pozor na príjem vitamínu B12. „Vitamín B12 sa v rastlinnej strave nachádza v zanedbateľnom množstve, preto ak sa vyhýbate mäsu, skúste zaradiť aspoň vajíčka, mlieko alebo ryby. Ak sa úplne vyhýbate živočíšnym potravinovým zdrojom, je potrebná suplementácia tohto vitamínu za pomoci výživových doplnkov,“ prízvukuje nutričná terapeutka z Nemocnice AGEL Zvolen.

Aj napriek pôstu však váš jedálniček nemusí byť nudný. Ľubomíra Fraňová odporúča počas pôstu siahnuť po jedlách zo strukovín, ktoré môžu byť veľmi chutné vo forme prívarkov a kaší. „Výborné sú jedlá z pohánky, napríklad pohánka s bryndzou a opraženou cibuľkou. Populárnou voľbou je aj špenátový prívarok s vajíčkom, ktorý sa tradične pripravuje na Zelený štvrtok,“ odporúča. Chutne a výživne môžete spojiť aj zeleninu so strukovinami v karbonátkach alebo nákypoch. „Počas tohto obdobia je dobré do jedálnička zaradiť aj sladké jedlá, či už sú to nákypy alebo kaše, ktoré vieme vhodne doplniť tvarohom a čerstvým i sušeným ovocím,“ dáva tip odborníčka zo zvolenskej nemocnice.

Aj keď sa názory na pôstne stravovanie rôznia, nutričná terapeutka zdôrazňuje, že benefity môžu prevážiť riziká, ak k pôstu pristúpime rozumne. „Keď vynechávame z jedálnička mäso, konzumujeme viac strukovín, ovocia a zeleniny, čo má kvôli vysokému obsahu vlákniny pozitívny vplyv na trávenie. Môže sa tak nielen zlepšiť vaše trávenie, ale mnohým sa často podarí aj schudnúť,“ vysvetľuje. Netreba však zabúdať na to, že vylúčením mäsa, vylučujeme z jedálnička aj dôležité bielkoviny, vitamíny a minerály, preto netreba zabúdať na ich nahrádzanie v strave alebo výživovými doplnkami. Pôst navyše nie je pre každého. „Neodporúča sa deťom, dospievajúcim, tehotným a dojčiacim ženám, ľuďom s chronickými ochoreniami, seniorom a najmä osobám s poruchou príjmu potravy,“ uzatvára Ľubomíra Fraňová, nutričná terapeutka z Nemocnice AGEL Zvolen.

 

Späť