Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
[email protected]

O nemocnici

Zvolenská nemocnica organizovala už 3. ročník Operačného kongresu

14.6.2024

Renomovaní odborníci v rámci gynekológie, pôrodníctva, chirurgie i ortopédie prednášali o novinkách, úspechoch a predstavili portfólio operačných služieb jednotlivých odborov. 3. ročník Operačného kongresu organizovala a odborne zastrešovala Nemocnica AGEL Zvolen. Kongres, ktorý sa odohral 5. júna v Hoteli Grand Vígľaš, sa tešil mimoriadne vysokej účasti z radov lekárov, sestier i medicínsko-technických pracovníkov.

„Operačný kongres organizujeme každoročne preto, aby sme kolegov v blízkom okolí informovali o zmenách a novinkách v našej nemocnici a odprezentovali nové liečebné a operačné postupy, ktoré sme v uplynulom roku zaviedli a skvalitnili. Tento ročník bol trochu iný, pretože sme okruh pozvaných rozšírili aj o kolegov z regiónu Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Nová Baňa. Dôvodom je fakt, že nemocnice skupiny AGEL v Žiari nad Hronom a Zvolene úzko spolupracujú a zabezpečujú manažment pacientov tak, aby títo nemuseli opakovane cestovať, absolvovať duplicitné vyšetrenia a hľadať zariadenie, ktoré im poskytne liečbu. Naši lekári sa o nich plnohodnotne postarajú a zabezpečia všetky potrebné vyšetrenia. Lekári v odborných ambulanciách mimo nemocnice tak vedia informovať svojich pacientov o možnostiach operačnej liečby v regióne,“ približuje zámer kongresu riaditeľka Nemocnice AGEL Zvolen Ing. Ľudmila Veselá, MBA.

Spolupráca medzi Nemocnicou AGEL Zvolen a ambulantnými lekármi v regióne je zásadná v reťazci poskytovania kvalitnej zdravotnej starostlivosti. Ak totiž lekár pozná možnosti liečby v najbližšej dostupnej nemocnici, vie ich predstaviť i pacientovi. Odborníci zo zvolenskej nemocnice v tomto roku predstavili odbornej verejnosti aktuálne informácie o inováciách a modernizácii činností jednotlivých odborov.

Nosnou témou gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia bola prezentácia pôrodnice novej generácie. „Komplexná rekonštrukcia priniesla inovatívny prístup k rodičke a novorodencovi s rešpektovaním ich prirodzených potrieb. Počas pôrodu poskytujeme rodičke súkromie a vysoký komfort na samostatných pôrodných izbách s vlastnou kúpeľňou. Dôležitým aspektom je ošetrenie novorodenca po pôrode priamo pri matke a plnohodnotný bonding,“ hovorí primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen MUDr. Andrej Jenčo.

Svoj prácu v rámci zrekonštruovanej pôrodnice prezentovali aj pôrodné asistentky a novorodenecké sestry. Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie prezentovalo aj pokrok na poli ultrazvukovej diagnostiky predstavením 3D/4D vyšetrení počas tehotenstva, témou bolo aj znižovanie frekvencie cisárskych rezov a zavádzanie nových operačných postupov v oblasti urogynekológie. „Tradičnou témou je aj laparoskopická operatíva, ktorá je pilierom operačnej liečby na našom oddelení,“ dodáva MUDr. Jenčo.

Operačný kongres prináša odbornej verejnosti aj informácie o investíciách do medicínskej techniky a rekonštrukcie jednotlivých oddelení nemocnice. Chirurgický pavilón zažil v posledných rokoch viacero rekonštrukčných zásahov, ktoré budú zavŕšené výstavbou lôžkového pavilónu. Ten je spolufinancovaný z prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti. Neoddeliteľnou súčasťou tohto procesu je zvyšovanie komfortu pre pacienta a vzdelávanie všetkých zdravotníckych pracovníkov. Komplexnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti chirurgických odborov zvolenskej nemocnice dokazuje aj bohatý program, kde okrem lekárov prezentovali svoju prácu aj inštrumentárky, pôrodné asistentky, laktačné poradkyne, anestéziologické sestry či rehabilitačný pracovníci. Svoju činnosť prezentovalo i nové Herniocentrum a algeziologické pracovisko.

Inovatívny miniinvazívny prístup ortopedicko-traumatologického tímu k implantácii totálnych endoprotéz kolena, bedra a ramena prináša pacientom jednoduchšiu rekonvalescenciu a rýchlejší návrat do plnohodnotného života. Úvodný blok kongresu bol preto vyhradený pre ortopedicko-traumatologické oddelenie, na ktorom v minulom roku implantovali takmer 250 trvalých endoprotéz. Teším sa vysokej účasti na operačnom kongrese a zároveň som rád záujmu kolegov aj z ambulantnej sféry o našu prácu. Prostredníctvom prednášok, ktoré sme odprezentovali, sme chceli poukázať na to, že sa nám darí v každodennej realite aplikovať procesy, ktoré smerujú k pozitívnym štrukturálnym zmenám. Tieto zmeny a nastavené procesy nám v konečnom dôsledku umožňujú poskytnúť rovnako kvalitnú  zdravotnú starostlivosť našim pacientom ako kdekoľvek v Európe,“ dodal MUDr. Michal Rybár, primár ortopedicko-traumatologického oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen.

Späť