Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
[email protected]

O nemocnici

Vo Zvolene sa v tomto roku narodilo už viac ako 500 bábätiek

28.5.2024

V pôrodnici novej generácie v Nemocnici AGEL Zvolen sa v máji narodilo už 500. bábätko. V uplynulom roku bola zvolenská pôrodnica lídrom v počte pôrodov v Banskobystrickom samosprávnom kraji, Nemocnica však aj v tomto roku zaznamenáva zvýšený počet pôrodov, a to aj napriek nepriaznivému demografickému trendu.

500. pôrod v roku 2024 pripadol na mamičku Alenu, ktorej sa 20. mája o 12:15 narodil malý Teo. Bábätko má miery 2 420 gramov a 50 centimetrov a doma ho čakajú už traja súrodenci, ktorí sa na neho veľmi tešia. Mamičku a bábätko navštívili so srdečnou gratuláciou a darom primár gynekologicko-pôrodníckého oddelenia MUDr. Andrej Jenčo, vedúca lekárka neonatologického oddelenia MUDr. Katarína Golianová a manažérka dennej zmeny neonatologického oddelenia Mgr. Jaroslava Dávidová.

V minulom roku privítala zvolenská pôrodnica 500. bábätko až v polovici júna, čo naznačuje rast v počte uskutočnených pôrodov. Zvolenskú pôrodnicu vyhľadávajú nielen rodičky z okresu Zvolen a spádovej oblasti Nemocnice AGEL Žiar nad Hronom, ale aj zo širšieho okolia. „Rodičky na našej pôrodnici láka najmä komfort pôrodných izieb, v ktorých môžu všetky pôrodné doby i samotný pôrod prežiť v intímnom prostredí s partnerom či inou sprevádzajúcou osobou. Výhodou sú tiež moderné pomôcky na tlmenie pôrodných bolestí ako rebozo šatka, bylinná náparka, ale vyhľadávaná je aj aromaterapia či hydroterapia. Samozrejmosťou je bonding v prípade, že to stav matky i novorodenca dovoľuje, ale aj prvé ošetrenie bábätka priamo v priestoroch pôrodnej izby,“ uvádza primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia MUDr. Andrej Jenčo.  

Nemocnica AGEL Zvolen v posledných rokoch investovala prostriedky z vlastných zdrojov na obnovu lôžkovej časti gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, rozšírenie ponuky nadštandardných izieb a vybudovanie štyroch nových pôrodných izieb a novej operačnej sály pre pacientky tohto oddelenia. Plány v rámci zlepšovania poskytovanej gynekologicko-pôrodníckej starostlivosti sa tu však nekončia – v novom chirurgickom pavilóne, ktorý nemocnica spolufinancuje z Plánu obnovy a odolnosti, pribudnú novinky aj pre rodičky zo Zvolena a okolia. „Budú vybudované dve nové operačné sály, neonatologická JIS, chirurgická JIS a zrekonštruuje sa súčasná chirurgia. Nový pavilón prinesie pôrodnici aj lôžkovú jednotku tvorenú rodinnými izbami. Tieto umožnia rodinným príslušníkom stráviť s rodičkou celú dobu pobytu v našej nemocnici,“ uzavrela riaditeľka nemocnice Ing. Ľudmila Veselá, MBA.

Späť