Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
[email protected]

O nemocnici

Tekvice, huby i čerstvé ovocie – nutričná terapeutka radí, ako na jesenné stravovanie

13.9.2024

Jeseň prináša nielen úchvatné farebné divadlo v prírode, ale aj zmenu počasia. Po horúcich letných dňoch prichádza na rad pokles teplôt, hmla či dážď a s tým, prirodzene, aj nárast chorobnosti. Imunitu si však môžete podporiť aj správnym stravovaním, ktoré je navyše chutné a plné sezónnych potravín. Čo by nemalo chýbať na jesennom tanieri, radí Ľubomíra Fraňová, nutričná terapeutka z Nemocnice AGEL Zvolen.

S príchodom jesene sa menia aj stravovacie návyky a výber potravín. Po odľahčenej letnej strave v jeseni siahame častejšie aj po výraznejších chutiach, koreninách a hľadáme potraviny, ktoré nás zahrejú a zároveň podporia imunitu. Práve sezónne produkty sú ideálne na zasýtenie aj udržanie zdravia. „Do jedálnička je dobré zaradiť typické jesenné potraviny, ako sú tekvica, kel, kapusta, červená repa či koreňová zelenina,“ radí Fraňová. Tieto potraviny môžete pripravovať na rôzne spôsoby, mimoriadne vhodné sú polievky a prívarky, ktoré zahrejú aj počas chladnejších a sychravých dní.

Jeseň je ideálnym obdobím na konzumáciu sezónneho ovocia. Jablká, hrušky či hrozno obsahujú množstvo prospešných vitamínov, minerálov a vlákniny. Ovocie, navyše, môžete konzumovať čerstvé, usušiť či pripraviť si z neho kompót, ktorý padne vhod aj v zime. Ani počas jesene nezabúdajte na pitný režim – vhodné sú ovocné šťavy, ktoré si jednoducho pripravíte aj doma. „Na pitie sú v tomto období ideálne hlavne bylinkové čaje, ktoré môžeme kombinovať s ovocnými – na čaj je vhodný aj rakytník, šípky alebo zázvor. Nápoje môžeme dochutiť medom, citrónom alebo bazovým sirupom,“ hovorí nutričná terapeutka.

Mnoho ľudí si jeseň spája aj s výletmi do prírody, z ktorých si prinesú rôzne hubárske úlovky. Huby sú pre nás veľmi prospešné najmä kvôli obsahu bielkovín, vitamínov A, B, D, železa, zinku, vápnika a nízkemu obsahu tuku. „Čo sa týka množstva, je to individuálne. Pri konzumácii húb sa netreba obmedzovať, ale konzumovať by sme mali len tie huby, ktoré 100% poznáme. Či si ich následne pripravíme ako polievku, perkelt či paprikáš, závisí od preferencií. Huby obsahujú veľa vlákniny, ale keďže sú ťažšie stráviteľné, nemali by sme ich jesť na večeru,“ apeluje Ľubomíra Fraňová z Nemocnice AGEL Zvolen.

Kratšie dni a sychravejšie počasie sa neraz podpíše aj na celkovom zdraví. Oslabená imunita je ideálnou vstupnou bránou pre vírusy a baktérie, ktoré spôsobujú sezónne ochorenia. Bojovať proti únave a zároveň podporiť imunitu však dokážete aj stravou. „Pre podporu imunity sú dôležité vitamíny C, D, E, vápnik, horčík, železo, zinok, selén. Tie ľahko získame zo sezónnych potravín, či už siahneme po jablku, hruške alebo cvikle, tekvici či hubách, z ktorých mimoriadne vhodná je hliva ustricová. Dôležitý je aj pitný režim,“ dáva radu odborníčka zo zvolenskej nemocnice.

Počas jesene sa mení aj spôsob, akým pripravujeme jednotlivé pokrmy. Po lete, kedy príprave jedál dominoval gril a jednoduché spracovanie, pretože sme nechceli organizmus zbytočne zaťažovať a prehrievať, prichádza na rad sezóna polievok, prívarkov, varených a pečených pokrmov. Plody záhradkárskej práce uskladňujeme tak, aby nám vydržali aj počas zimných dní, prebytočné ovocie či zeleninu zavárame a fermentujeme. Superpotravinou, ktorá má skvelé účinky na imunitu, zostáva kyslá kapusta, ktorú si práve počas jesene môžete pripraviť aj doma a pri dobrom skladovaní vám vydrží až do jari.

Aby sme sa vyhli priberaniu počas obdobia, kedy prestávame byť tak aktívni ako v lete, je potrebné vyvážiť príjem a výdaj energie. „Jesenné priberanie nám nehrozí, ak sa pôjdeme prejsť do prírody, ktorá v tomto období žiari všetkými farbami. Po návrate si môžeme pripraviť kašu z ovsených vločiek s medom, jablkom a orieškami, prípadne pridáme sušené ovocie, ktoré sme si usušili v lete. Vyrobíme si tak doma chutný snack bez zbytočných kalórií,“ hovorí Fraňová.

Späť