Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Novinka vo zvolenskej nemocnici – vďaka špeciálnej vŕtačke podajú lieky na záchranu života už do niekoľkých sekúnd

19.1.2024

Urgentný príjem, ARO, ale i pediatria patria medzi oddelenia, kde často rozhodujú sekundy. Nielen správne a rýchle stanovenie diagnózy, ale taktiež rýchlosť podania liekov majú neoceniteľný vplyv na zdravotný stav pacienta a jeho následné zotavenie. Zamestnanci Nemocnice AGEL Zvolen preto absolvovali školenie pre prácu so špeciálnou vŕtačkou na intraoseálny prístup, vďaka ktorej dokážu pacientom podať život zachraňujúce lieky už do niekoľkých sekúnd.

Zatiaľ čo pri klasickom intravenóznom prístupe sa pacientovi lieky podávajú priamo do žily, pri intraoseálnom prístupe sa zabezpečuje prístup do kosti, resp. kostnej drene, ktorá je porovnateľná s prístupom do žilového systému. „Je to systém, ktorý nám výrazne pomôže najmä u pacientov, ktorí majú zle prístupný periférny venózny systém a my nemáme zabezpečený prístup do centrálneho venózneho riečiska. Keďže potrebujeme v čo najkratšom možnom čase, v podstate v priebehu pár sekúnd až minút, podať lieky na záchranu života, ide o najrýchlejší a v podstate aj najbezpečnejší spôsob podania liekov,“ vysvetľuje MUDr. Róbert Thonhauser, primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Nemocnice AGEL Zvolen.

Aj keď sa môže zdať, že dostať sa do žily je omnoho jednoduchšie, ako navŕtavať kosť špeciálnou vŕtačkou, sú prípady, kedy sa zdravotnícky personál k žile jednoducho nedostane. „Často sa napríklad na urgentnom príjme stretávame aj s pacientmi, ktorí sú morbídne obézni, kde je veľký problém zaistenia periférneho venózneho systému. Prístup do centrálneho venózneho systému preto trvá istý čas, no my potrebujeme v čo najkratšom čase podať lieky, infúzne roztoky, krvné transfúzie či lieky na obnovu činnosti srdca a obehu. Vďaka tomuto systému si tak dokážeme bezkonkurenčne rýchlo zaistiť cestu na podanie týchto liekov,“ uznáva primár. Lieky je takýmto spôsobom pri ohrození zdravia a života možné podať akémukoľvek pacientovi, aj deťom.

Vnútrokostná vŕtačka, alebo tiež driver, nie je v medicíne novinkou. Objavila sa už pred vojnou a počas nej, pričom renesanciu zažila najmä v záchrannej zdravotnej službe a na urgentných príjmoch. Vďaka špeciálnemu školeniu tak môžu aj zdravotníci z Nemocnice AGEL Zvolen začať využívať túto pomôcku pre záchranu životov. „Aktuálne máme už plne k dispozícii všetok potrebný materiál na využívanie tohto systému – vŕtačku na vnútrokostný prístup, ihly, ktoré sú k tomu potrebné a rovnako aj fixačný materiál. K dispozícii máme dve takéto vŕtačky, jedna je uložená na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny pre potreby ARO a urgentného príjmu, druhá vŕtačka je na detskom oddelení, kde poslúži detským pacientom,“ uzatvára MUDr. Thonhauser.

Späť