Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Do zvolenskej nemocnice sa vracia cvičenie Vojtovou metódou

26.6.2023

Vojtova metóda je diagnostický a liečebný postup, ktorý sa využívaná na včasnú diagnostiku a liečbu motorických porúch. Do Nemocnice AGEL Zvolen sa cvičenie touto metódou vracia po štyroch rokoch. Znova sa tak obnoví aj spolupráca fyziatricko-rehabilitačného oddelenia s novorodeneckým oddelením. Metóda je vhodná pre deti už od narodenia, ideálne do 18 mesiacov.

Vojtova metóda je terapeutický prístup v oblasti rehabilitácie a fyzioterapie, ktorý je zameraný na stimuláciu správneho vývoja a funkcie pohybového systému. Metódu vyvinul český neurológ a pediater Václav Vojta. Ide o pohybovú liečbu na neurofyziologickom základe. Jej princípom je reflexná lokomócia. Pod pojmom reflexná lokomócia rozumieme akýkoľvek automatický pohyb, ktorý je zakódovaný v našej centrálnej nervovej sústave. Terapeut využíva určité polohy a techniky, aby vyvolal tieto automatické pohybové vzorce u pacienta. Cieľom je aktivovať svaly, ktoré sú slabé alebo nedostatočne využívané, a podporiť ich správnu funkciu.

„Zatlačením reflexného bodu a zaujatím žiadanej polohy vyvolávame u dieťaťa potrebný pohyb, ktorý samostatne nevie urobiť. Samotná terapia nie je bolestivá, dieťa môže plakať z dôvodu držania v pozícii, ktorú nepozná,“ vysvetľuje princíp Ľudmila Supuková z fyziatricko-rehabilitačného  oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen, kde túto metódu vykonáva fyzioterapeutka s certifikovanou pracovnou činnosťou na Vojtovu metódu.  Metóda cvičenia prináša aj ďalšie pozitívne účinky. Pozitívne pôsobí na psychiku a obehový systém, tlak, periférne prekrvenie a dýchanie. Tiež ovplyvňuje tráviaci trakt a zlepšuje vyprázdňovanie. „Reflexnou lokomóciou možno liečiť akékoľvek hybné postihnutie. Používa sa v neurológii pri centrálnych a periférnych parézach nervov, v ortopédii to môžu byť vrodené poruchy nôh alebo hrudníka. Využitie má aj pri zaostalom psychomotorickom vývoji,“ hovorí o cvičení Ľudmila Supuková, ktorá tiež dodáva, že: „Samotné stretnutie v ambulancii a zaučenie rodičov trvá 30-60 minút. Pri návšteve rehabilitácie sú vždy zaučení aj rodičia dieťaťa, ktorí podľa pokynov fyzioterapeutky cvičia doma a dochádzajú na pravidelné kontroly.“

Na terapiu je potrebný výmenný lístok s odporučením od špecialistu. Pacienti sa môžu objednať osobne v ambulancii, telefonicky na čísle 045/5201 577 (pracovné dní od 13:30-15:00) alebo prostredníctvom emailu: froamb@nzv.agel.sk.

Späť