Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Infektológ: ,,Je dôležité, aby sme mali čisté ruky v pravý čas“

5.5.2023

Je to taká samozrejmosť, a predsa mnohí z nás vôbec nevedia, ako a kedy si umývať ruky, a prečo je vlastne hygiena rúk taká dôležitá. Práve dnešný Svetový deň čistých rúk si stanovil cieľ dostať túto tému celosvetovo do povedomia, informovať a poučiť. Najdôležitejšie informácie k tejto téme nám poskytol MUDr. Ladislav Lužinský z infektologickej ambulancie Nemocnice AGEL Zvolen.

,,Ruky si nemusíme umývať pravidelne. Dôležité je, aby sme ich mali umyté, čisté v pravý čas. Nemyslím čisté, napr. nezablatené, ale zbavené takých mikroorganizmov, ktorých pomnoženie a prenesenie na seba samého, alebo na iného jedinca, by mohlo spôsobiť závažnú infekciu,“ hovorí MUDr. L. Lužinský.

Mechanickým umývaním rúk pomocou mydla a vody odstraňujeme choroboplodné zárodky, čím obmedzíme ich šírenie. Je rozdiel medzi bežným umytím a hygienou (dezinfekciou) rúk, ktorá je dôležitá aj v období doznievania  aktuálnej  koronavírusovej pandémie. ,,V súčasnosti je mimoriadne dôležité, aby hygienu rúk dodržiaval každý vrátane detí. Dôležitá je vedomosť o správnej dezinfekcii rúk, povedomie aktívneho zabránenia prenosu infekcie pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti,“ dodáva skúsený odborník.

 

Dôkladná hygiena rúk je účinná prevencia voči väčšine infekčných ochorení. Musíme dbať aj na pravidelnú dezinfekciu povrchov pracovných plôch a pomôcok doma i na pracovisku.

Aká je teda správna odpoveď na otázku, ako často by sme si ich mali umývať? ,,Tak často, ako to vyžaduje aktuálna situácia. Na počte umývaní nezáleží. Poukazujem na najdôležitejšie činnosti, kedy je

hygienu  rúk potrebné vykonávať vždy:

  1. pred nasadením rúška na tvár
  2. po príchode na pracovisko a po príchode domov
  3. po cestovaní v prostriedkoch hromadnej dopravy
  4. pred, počas i po príprave jedla
  5. pred konzumovaním jedla
  6. po kontakte so zvieratami
  7. po vyčistení nosa, kašľaní, kýchaní
  8. po manipulovaní s odpadkovým košom a odpadom
  9. pri starostlivosti o bábätko a po výmene znečistenej plienky
  1. po každom použití toalety
  2. pred a po návšteve lekára
  3. kedykoľvek máme pocit znečistených rúk

 

Hygienu rúk možno vykonávať dvomi spôsobmi: umývaním rúk tekutým mydlom a vodou alebo alkoholovým dezinfekčným prostriedkom. Umývanie rúk je najefektívnejší a najjednoduchší spôsob, ako vo veľkej miere predísť šíreniu respiračných infekcií, hnačkových, parazitárnych ochorení, či v minulosti známej žltačky typu A. 

,,Zdravý človek má pokožku rúk pokrytú nechoroboplodnými, nepatogénnymi baktériami, ktoré jej poskytujú ochranu pred rozmnožením „zlých baktérií“. Prehnanou hygienou rúk používaním agresívnych hygienických prostriedkov a postupov môžeme v bežnom živote  dobré baktérie z pokožky odstrániť, čo nie je zdraviu prospešné,“ vysvetľuje MUDr. Lužinský.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), vedomá si problému zvaného „nemocničné nákazy“, v súvislosti s  dodržiavaním zásad hygieny rúk v  miestach starostlivosti o pacientov, vyhlásila 5. máj Svetovým dňom hygieny rúk. Prvý takýto deň bol zorganizovaný v roku 2005.  Projekt vtedy podporilo 121  krajín sveta. Naproti tomu Svetový deň umývania rúk je každoročne 15.októbra. Je výzvou na zlepšenie hygieny rúk a zvýšenie povedomia o význame správneho a hlavne cieleného umývania rúk mydlom. Umývanie rúk je najjednoduchší spôsob, ako zabrániť vzniku a šíreniu infekcií, ktorých až 80% sa prenáša dotykom. Tieto aktivity môžeme vykonávať aj s deťmi predškolského veku. Deti sa naučia najmä to, kedy je potrebné si ruky umyť a správnu techniku umývania rúk. Aktivity podporujú rôzne vzdelávacie tímy, centrá v spolupráci s predškolskými zariadeniami. Vykonávajú sa v školských komunitných centrách, ale aj v domácom prostredí zábavným a poučným spôsobom.

 

Svetový deň čistých rúk je, samozrejme, venovaný aj nemocničnej hygiene. Práve tu je mimoriadne dôležité urobiť všetko preto, aby sa zabránilo vzniku nemocničných nákaz, t.j. infekcií prenesených na pacienta počas jeho pobytu v nemocničnom zariadení. Tie sa niekedy  môžu prejaviť  až po prepustení z nemocničného zariadenia.

 

Čo by sme mali vedieť?

  • na mokré ruky sa nachytá až 500-krát viac baktérií ako na ruky suché
  • na jednom prste ľudskej ruky sa nachádza až 12.000 baktérií
  • viac ako 250.000 mikroorganizmov môže prežívať na držadlách, kľučkách, vodovodných batériách, nákupných vozíkoch, perách, klávesnici či mobiloch
  • vírus chrípky prežíva na odeve, papieri, vreckovkách 8 až 12 hodín a na hladkých (neporéznych) povrchoch 24 až 48 hodín
  • že v 1g stolice je až 1012 baktérií?

 

Späť