Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Počet fajčiarov v minulom roku stúpol, fajčí každý piaty Slovák

31.5.2023

Posledný májový deň patrí od roku 1987 Svetovému dňu bez tabaku. Tento deň ustanovili členské štáty WHO (Svetová zdravotnícka organizácia), aby pripomenul fajčiarom i nefajčiarom negatívne dopady fajčenia na ľudské zdravie a životy. Dlhodobý trend, ktorý ukazoval, že počet fajčiarov na Slovensku klesá, v minulom roku opäť stúpol. Počet fajčiarov vzrástol na 21,2 %*, v praxi to teda znamená, že aktívne fajčí viac ako 1 150 000 Slovákov. MUDr. Eliška Belláková z pneumologickej a ftizeologickej ambulancie Nemocnice AGEL Zvolen prízvukuje, že fajčenie so sebou prináša množstvo nepriaznivých účinkov na zdravie, spôsobuje rozsiahle zdravotné komplikácie a radí, ako s fajčením prestať.

Posledný májový deň je Svetovým dňom bez tabaku. Prečo by ľudia nemali fajčiť?

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila 31. máj za Svetový deň bez tabaku s cieľom upozorniť  na zdravotné riziká spojené s užívaním tabaku a povzbudiť vlády jednotlivých krajín, aby prijali účinné opatrenia na zníženie užívania tabaku. Tabak je jednou z najväčších preventabilných príčin úmrtí na svete a ohrozuje zdravie každého, kto je vystavený tabakovému dymu. Používanie akéhokoľvek tabakového výrobku je nebezpečné.

Čo spôsobuje fajčenie?

Fajčenie cigariet predstavuje v súčasnosti najpopulárnejšiu formu závislosti od nikotínu. Nikotín je vysoko návyková látka, ktorá sa legálne používa na celom svete. Fajčenie je hlavnou príčinou mnohých chronických pľúcnych ochorení a spôsobuje až z 85 % rakovinu pľúc.

Aké choroby môžu vzniknúť z fajčenia?

Fajčenie je  príčinou mnohých chorôb. Ako som spomínala, je hlavnou príčinou vzniku rakoviny pľúc a priedušiek, pričom riziko sa zvyšuje počtom vyfajčených cigariet. Ochorenie je najčastejšie sa vyskytujúcim zhubným nádorom u mužov, vzniká väčšinou po viacerých rokoch fajčenia, riziko je tým vyššie, čím skôr ľudia začali fajčiť. Spôsobuje chronický zápal priedušiek, až v 80 % prispieva k vzniku chronickej obštrukčnej choroby pľúc, čo je ochorenie prejavujúce sa dušnosťou, kašľom, celkovou slabosťou, poškodzuje pľúcne tkanivo. Fajčenie je taktiež jednou z príčin ochorení srdca, ciev, srdcového infarktu, ischemickej choroby srdca, mozgovej mŕtvice, ischémie ciev dolných končatín, prispieva k vzniku vredovej choroby žalúdka a dvanástnika, môže viesť aj k rakovine úst, hrtanu, pažeráka, žalúdka a iných nádorových ochorení. Z tisícov chemických látok v cigarete je veľké percento karcinogénnych. Fajčenie u tehotných žien poškodzuje plod, fajčiarky rodia deti s nižšou pôrodnou hmotnosťou oproti nefajčiarkam, v dôsledku fajčenia je vyššia chorľavosť detí v  dojčenskom veku. Fajčiarky majú viac potratov a predčasných pôrodov.

Vieme, že najväčším strašiakom pre fajčiarov je rakovina pľúc. Aké sú príznaky?                                                                                                                                                                            

Karcinóm pľúc sa objavuje najčastejšie u ľudí vo veku 50 až 60 rokov, táto diagnóza dominuje väčšinou u mužov, ale v posledných rokoch stúpa aj počet žien s týmto ochorením. Dôležité je povedať, že karcinóm pľúc spočiatku nebolí, dôležitá je preto prevencia. Rakovina pľúc začne bolieť až v pokročilejšom štádiu. Príznaky, ktoré netreba podceňovať, lebo môžu upozorňovať na možnú rakovinu pľúc, je  pretrvávajúci kašeľ, pocit dýchavičnosti, vykašliavanie krvi, zastretý, chrapľavý hlas, schudnutie, strata chuti do jedla, bolesti na hrudníku.

Ako sa môžeme zbaviť závislosti na cigaretách? Akú odbornú pomoc môžeme vyhľadať, ak sa tejto závislosti chceme zbaviť?

Závislosť na tabaku je silná fyzická aj psychická závislosť, ktorá svojou intenzitou pripomína závislosť na opiátoch alebo alkohole. Niektorým pacientom sa podarí prestať fajčiť pomocou vlastnej vôle, ale nie je to jednoduché, často človek potrebuje aj odbornú pomoc, podporu okolia, rodiny. Od roku 2016 existuje na Slovensku linka pomoci na odvykanie od fajčenia. Na tel. čísle 0908 222 722 sa môžu o možnostiach poradenstva v každý pracovný deň  v časoch od 8:00 do 15:00 hod informovať ľudia, ktorí majú záujem prestať fajčiť. Záujemcom sú k dispozícii poradne na odvykanie od fajčenia zriadené pri regionálnych úradoch verejného zdravotníctva vo vybraných okresných mestách. Kontakty sa dajú nájsť na internete – poradne zdravia (uvzsr.sk).

Pre silných fajčiarov, ktorí sa pokúšajú prestať fajčiť, na zamedzenie vzniku abstinenčných príznakov existujú tzv. nikotínové náhrady – nikotín sa do tela dostane, ale ostatné škodliviny z cigariet nie. Sú vo forme tabliet, žuvačiek, sprejov, alebo náplastí. Ich dávka sa má postupne znižovať a postupne sa má ich používanie ukončiť tak, ako je uvedené v príbalových letákoch. Popri farmakologickej liečbe zohráva významnú úlohu aj liečba nefarmakologická – psychoterapia a aj alternatívny prístup, napríklad akupunktúra.

Koľko trvá, kým sa telo (pľúca) zbaví poslednej cigarety?

Fajčenie poškodzuje pľúca, preto prestať fajčiť nikdy nie je neskoro. Ak človek prestane fajčiť, pľúca sa do pôvodnej formy môžu dostať až po 12 rokoch po poslednej cigarete.

Čo by ste odkázali fajčiarom?

O tom, či fajčenie škodí zdraviu netreba polemizovať. Fajčiari, ktorí tvrdia, že neriskujú rakovinu pľúc sa mýlia. V 85 % prípadov rakoviny pľúc je príčinou fajčenie, 10 % ľudí dostane túto chorobu v dôsledku pasívneho fajčenia a v 5 % sú dôvodom iné príčiny. Aktívni fajčiari majú 20-krát vyššie riziko nádorového ochorenia ako nefajčiari. Fajčenie má nielen nepriaznivý zdravotný, ale aj ekonomický dopad na fajčiara a spoločnosť.

*Zdroj: ÚVZ SR

Späť