Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Deň zdravia vo zvolenskej nemocnici nabádal k prevencii

20.4.2023

Keďže Deň zdravia, ktorý sa celosvetovo oslavuje 7. apríla, pripadol na voľný deň počas veľkonočných sviatkov, Nemocnica AGEL Zvolen zorganizovala vlastný Deň zdravia v náhradnom termíne. Počas 18. apríla tak mali všetci záujemcovia vo vestibule polikliniky možnosť nechať si zdarma zmerať krvný tlak, saturáciu a glykémiu, teda hladinu cukru v krvi.

Zvedavosť i dôraz na prevenciu, aj to boli dôvody, prečo sa viac, ako 150 záujemcov počas utorkového dopoludnia pristavilo pri stánku, v ktorom zdravotné sestry zdarma merali krvný tlak, okysličenie a hladinu cukru v krvi. Mladšie i staršie ročníky sa nehanbili a priznali, že takéto akcie by uvítali aj častejšie. Prevencia je totiž prvým krokom k zdraviu.

„Náhodná kontrola, pri ktorej sa meria glykémia, môže odhaliť napríklad skrytý diabetes, často v hraničnej podobe, pri ktorej pacienti ani nevedia, že majú zvýšenú hladinu cukru. Vo vyššom veku má zase mnoho ľudí zvýšený krvný tlak, ak však pacient nejde na preventívnu prehliadku, ani to nezistí. Takéto merania preto často odhalia aj skryté ochorenia, ktoré nebolia,“ vysvetľuje PhDr. Zuzana Bukovcová, vedúca sestra interného oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen.

Ideálny manažment merania krvného tlaku doma či v ambulancii počíta s tým, že pacient si dopraje aspoň 15 minút pred meraním pokojový režim. „Nameraná hodnota závisí aj od toho, v akej kondícii je pacient, či si predtým posedel aspoň 15 minút v pokoji, či je aktuálne najedený, či náhodou nepotrebuje ísť na toaletu alebo či nepil pred chvíľou kávu,“ ozrejmuje vedúca sestra. Ak vám však pri meraní zistia zvýšený krvný tlak či cukor opakovane, neberte to na ľahkú váhu. „Zvýšený cukor či tlak sú určite dôvody na návštevu lekára, ktorý vykoná preventívnu prehliadku, ktorá je hradená zo zdravotného poistenia,“ dodáva PhDr. Bukovcová.

Deň zdravia tak priniesol pre mnohých záujemcov prekvapivé, ale i uspokojivé výsledky. Každý z nich mal navyše možnosť konzultovať výsledky meraní s prítomnými zdravotnými sestrami, ktoré radili, ako upraviť životný štýl vzhľadom na výsledky, ale aj akého odborníka navštíviť. Okrem toho každý dostal leták s radami a tipmi pre zdravie a sladké jabĺčko plné vitamínov.   

Späť