Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Krv môžu darovať aj fajčiari, je však potrebné vzdať sa na pár dní cigariet

25.4.2023

Aprílová kvapka krvi v Nemocnici AGEL Zvolen opäť prilákala množstvo darcov. Z celkového počtu 27 záujemcov bolo k darovaniu pripustených 21 z nich. Išlo o skúsených dlhoročných darcov i odvážnych prvodarcov, ktorí sa rozhodli svojou kvapkou prispieť do mora dobrých skutkov.

Mobilná odberná jednotka AGEL Merea, ktorá organizuje darovanie krvi pod záštitou oddelenia hematológie a transfúziológie Nemocnice AGEL Komárno, opäť zavítala do Zvolena, kde sa po rokoch obnovila tradícia darcovstva. Mesiac čo mesiac organizované kvapky krvi lákajú čoraz viac záujemcov, ktorí sa na darovania vracajú už opakovane. Pri dobrom zdravotnom stave môžu muži darovať krv každé tri mesiace, ženy každé štyri mesiace.

Bez ohľadu na to, či ide o prvodarcu alebo skúseného niekoľkonásobného darcu, príprava na darovanie by mala byť vždy svedomitá. „Predovšetkým by mal byť človek na darovanie pripravený psychicky. Deň pred darovaním by si mal dopriať kľudový režim. V deň odberu si môže dať ľahké raňajky, ideálne sacharidové, bez tukovej bázy. Dôležité je do odberu prijať aspoň liter tekutín. Hydratácia by však mala začať už deň pred odberom, čo znamená prijať aspoň dva litre čírych tekutín,“ približuje MUDr. Tomáš Bášti z mobilnej odbernej jednotky tímu AGEL Merea.

Odberom sa však darovanie nekonči. Po darovaní krvi by mal darca zotrvať aspoň 10-15 minút v kresle, aby sa predišlo nevoľnosti. Následne, po postavení sa, by mal ďalších 10 až 15 minút zotrvať v čakárni, kde si dopraje dostatok tekutín, môže si dať už aj kávu. Organizačný tím pre darcov vždy pripraví aj sladkú drobnosť, ktorá nielen poteší, ale aj pomôže doplniť cukor. „Po odbere by mal mať človek až do konca dňa opäť kľudový režim, bez fyzickej námahy a samozrejmosťou je už spomínaná hydratácia, najlepšie čírymi tekutinami,“ zdôrazňuje MUDr. Bášti.

Kontraindikáciou pre darovanie krvi je napríklad infekčné ochorenie, srdcovo-cievne ochorenie, ale tiež návšteva stomatológa pred menej ako 72 hodinami alebo tetovanie, ktoré ste si dali urobiť pred menej ako 6 mesiacmi. MUDr. Báštiho sme sa navyše spýtali, ako je to s darovaním krvi u fajčiarov: „Krv môžu darovať aj fajčiari. Je však potrebné aspoň 48 až 72 hodín pred darovaním nefajčiť. Najlepšie je, ak fajčiari cigarety vysadia 2-3 týždne až mesiac pred darovaním krvi.“

 

Nemocnica AGEL Zvolen ďakuje všetkým darcom, ktorí šľachetne pomáhajú svojou kvapkou pri každodennej záchrane životov. Ďakuje taktiež mobilnej odbernej jednotke z AGEL Merea a Oddeleniu hematológie a transfuziológie Nemocnice AGEL Komárno, bez ktorých by sa darovanie krvi v Nemocnici AGEL Zvolen nemohlo opakovane uskutočňovať.

Späť