Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Obľúbené aj zatracované – 1. november je svetový deň vegánstva

31.10.2023

Vegánstvo je veľmi diskutovaný spôsob stravovania, ktorý získal svoju popularitu najmä v posledných rokoch. Aj napriek tomu, že sa o ňom hovorí ako o novodobom trende, jeho základy siahajú až do starovekého Grécka. Spája sa s ním tiež mnoho mýtov či rozporuplných názorov, pravdou však zostáva, že vegánstvo samo o sebe neškodí, pokiaľ k nemu pristupujeme s rozvahou. Na Slovensku sa k vegánskemu spôsobu stravovania hlásia približne 2 % populácie.

Aj keď vegánstvo a vegetariánstvo býva často zamieňané, ide o dva rôzne smery stravovania, ktoré spája negatívny postoj k mäsu. „Vegánstvo je však stravovanie s úplným vylúčením všetkého, čo má niečo spoločné so živočíchmi, počnúc mäsom, mliekom alebo vajíčkami a končiac až pri želatíne či mede,“ vysvetľuje Ľubomíra Fraňová, nutričná terapeutka z Nemocnice AGEL Zvolen. Vegánstvo však nekončí pri jedle – vo všeobecnosti sa snaží zabrániť vykorisťovaniu živých stvorení, preto vegáni dbajú aj na pôvod svojho oblečenia, vyhýbajú sa kozmetike testovanej na zvieratách a sú aj odporcami cirkusov, zoologických záhrad a iných komerčných atrakcií, ktoré využívajú zvieratá.   

Vo väčšine sú motiváciou k vegánstvu etické dôvody, nezriedka sa však ľudia k vegánstvu uchýlia aj zo zdravotných dôvodov, najmä kvôli tráviacim ťažkostiam a intoleranciám. „Veľkým pozitívom je, že vegáni konzumujú veľa ovocia a zeleniny, a tým aj vlákniny,“ objasňuje nutričná terapeutka. Jednostranné zameranie vegánskej stravy však so sebou prináša aj riziká. „Negatívom je, že niektoré zložky výživy si organizmus nevie vytvoriť a potrebuje ich prijať zo stravy – ide najmä o bielkoviny, vitamín B12, vitamín D, omega 3 mastné kyseliny, železo, selén, vápnik či zinok. Tieto zložky sa nachádzajú väčšinou v živočíšnych potravinách a ak dlhodobo chýbajú, môžu prísť zdravotné problémy,“ upozorňuje Ľubomíra Fraňová. Chýbajúce látky odporúča dopĺňať vo forme výživových doplnkov.

Keďže vegánstvo vychádza z presvedčenia, je veľmi náročné meniť stravovanie napríklad v prípade, že do života vstúpi tehotenstvo. Podľa slov nutričnej terapeutky, nie je nutné meniť stravovacie návyky, je však potrebné zachovať obozretnosť. „Tehotné vegánky by si mali dávať pozor hlavne na dostatočný príjem bielkovín a všeobecne vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú veľmi dôležité pre zdravý vývoj dieťatka,“ apeluje nutričná terapeutka zo zvolenskej nemocnice. Pri detských vegánoch zase odporúča situáciu sledovať: „Výhodou detí vegánov je to, že nemajú problém s konzumáciou ovocia a zeleniny, ktorá je v dnešnej dobe u detí nepostačujúca. Deťom vegánom však hrozí nedostatok dôležitých bielkovín, vitamínov a minerálov, ktoré telo potrebuje pre zdravý rast a vývoj. Je však dôležité to individuálne sledovať a potom dopĺňať rôznymi doplnkami.“

 

Späť