Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Zvolenská nemocnica sa zapojila do projektu Kontrastná kartička materstva

27.10.2023

Kontrastná kartička materstva je osvetová aktivita, ktorú zastrešuje neziskový projekt Vysmiata Duša Mamky zameriavajúci sa na duševné zdravie matiek. Do projektu sa zapojilo aj gynekologicko-pôrodnícke oddelenie Nemocnice AGEL Zvolen. Kontrastná kartička symbolizuje škálu pocitov, ktoré môže matka po pôrode prežívať a často nevedieť, či je to dobré alebo zlé.

Neziskový projekt Vysmiata Duša Mamky si zvolil práve symboliku kontrastnej kartičky, aby zdôraznil, ako rôzne sa môže žena po pôrode cítiť. „Veľmi príznačná pre prvé dni, týždne a mesiace po pôrode je práve tá kontrastnosť. Široká škála emócií, obáv, strachov, neistoty, ktorá je tak prirodzená, len sa o nej málo hovorí,“ objasňuje MUDr. Lucia Ambrozová z gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen.

Mnoho tehotných žien sa zameriava na predpôrodnú prípravu a zvládnutie pôrodu, no iba veľmi malé percento tehotných žien myslí aj na obdobie po pôrode. Nezriedka tak mamy prežívajú pocity, že je niečo zlé a zlyhávajú. „Keďže na oddelení sa všetko len začína a neprejdeme s mamami všetky ‚kontrasty‘, ktoré v nich dozrievajú postupne, sme radi, že existuje priestor kde môžu všetky pocity, ktoré ich zaskočili a ktorým nerozumejú, zdieľať, úprimne ich ukázať, pomenovať a zistiť, že kontrastnosť nie je zlá a nie je ani niečím, za čo by sa mal človek hanbiť,“ vysvetľuje MUDr. Ambrozová.

,,Sme veľmi radi, že sa pôrodnica vo Zvolene stala v poradí už 21. pôrodnicou, ktorá vidí dôležitosť v téme duševného zdravia žien po pôrode. Kontrastné kartičky materstva sú naozaj drobnosť, ktorá však dokáže byť veľkou oporou, keď je potrebné urobiť veľké veci – prehovoriť o tom, ako sa žena po pôrode naozaj má,” uvádza zakladateľka projektu Katarína Žilák.

V Kontrastných kartičkách materstva sa matky dozvedia viac o tom, že popôrodné obdobie môže byť rôzne a čo treba robiť, ak sa z neho zrazu vytrácajú farby. Kartička slúži na povzbudenie, pohladenie na duši a podporu, ak žena krátko či dlhšie po pôrode začne mať pocit, že realita materstva je iná, ako očakávala. Kontrastnú kartičku materstva obdrží každá mama pri odchode z pôrodnice.

„Sme vďační, že takýto projekt na Slovenku vznikol a že môžeme byť jeho súčasťou. Obdobie šestonedelia a čas po ňom si zaslúžia našu pozornosť, aby mamky vedeli, že v tom nie sú samé a že v podstate každá zažíva niečo podobné, len v inom odtieni,“ uzatvára lekárka z gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen.

Späť