Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Mamografické vyšetrenie dokáže odhaliť už niekoľko milimetrový nádor v prsníku

16.10.2023

Ružová farba, ružový mesiac, no nie tak ružové štatistiky. Iniciatíva Pink Október aj v tomto roku vo zvolenskej nemocnici pripomína dôležitosť prevencie v rámci diagnostiky karcinómu prsníka. V súčasnosti ide stále o najčastejšie onkologické ochorenie, na ktoré ročne zomrie v priemere 300 Sloveniek. Včasná diagnostika pritom dokáže zvrátiť priebeh choroby, dáva možnosť siahnuť po šetrnejšej liečbe a celkovo zachovať vysokú kvalitu života ženy aj napriek onkologickej diagnóze.

„Karcinóm prsníka je rakovina, ktorá vzniká v tkanivách prsníka. Vyskytuje sa u mužov aj žien, hoci u mužov je pomerne zriedkavý. Karcinóm prsníka je najčastejšou príčinou úmrtia spomedzi zhubných nádorových ochorení. Ročne sa na svete diagnostikuje zhruba 1,7 milióna prípadov a viac ako pol milióna úmrtí,“ približuje toto ochorenie onkologička Nemocnice AGEL Zvolen MUDr. Petronela Lalíková. Aj keď rakovina prsníka postihuje zväčša ženy po 50. roku života, netreba zabúdať, že naň môžu ochorieť aj podstatne mladšie ženy. Dominantnú rolu pritom zohráva genetická predispozícia, zodpovedné za jej vznik sú však aj ostatné rizikové faktory. „Ženské pohlavie, vyšší vek, genetická predispozícia, vystavenie sa ionizačnému žiareniu, obezita, alkohol, vystavenie sa vplyvu estrogénov hormonálnou substitučnou liečbou,“ vyratúva onkologička.

„Medzi prvé symptómy patria: hrčka v prsníku, zmena tvaru a veľkosti prsníka, vtiahnutá bradavka, kožné zmeny na prsníku, výtok z bradavky, opuch alebo hrčka v podpazuší, pretrvávajúca bolesť a nepríjemný pocit v prsníku,“ objasňuje MUDr. Petronela Lalíková z Nemocnice AGEL Zvolen. Na príznaky karcinómu prsníka sa však čakať neoplatí, alfou a omegou každej ženy, bez ohľadu na genetickú predispozíciu, by mali byť pravidelné preventívne vyšetrenia. „Pre zachytenie rakoviny prsníka včas sú potrebné pravidelné vyšetrenia. Základnou prevenciou je samovyšetrenie prsníkov jedenkrát do mesiaca a, samozrejme, účasť na preventívnych prehliadkach. Mladé ženy by mali absolvovať každoročné gynekologické vyšetrenie a každé dva roky USG prsníkov, na ktoré ich odporučí obvodný gynekológ. Ženy vo veku 50 až 69 rokov by mali v intervale každé dva roky absolvovať mamografické vyšetrenie na mamografickom pracovisku,“ hovorí MUDr. Lalíková.

Práve mamografické vyšetrenie mnoho žien vynecháva, ide pritom o najspoľahlivejší nástroj v rámci prevencie tohto onkologického ochorenia. „Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť aj včasné štádium rakoviny prsníka, keď má nádor len niekoľko milimetrov, kedy je ešte rakovina prsníka veľmi dobre liečiteľná. Mnoho žien je, bohužiaľ, diagnostikovaných už s pokročilou rakovinou prsníka a v priemere 300 žien ročne u nás zomiera zbytočne len preto, že neabsolvovali preventívne vyšetrenie, ktoré by odhalilo ochorenie včas,“ uzatvára onkologička z Nemocnice AGEL Zvolen.

 

Späť