Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Ako by sa mali stravovať deti v predškolskom a ranom školskom veku? Hlavne pravidelne, prízvukuje nutričná terapeutka

27.9.2023

Nový školský rok každoročne prináša mnoho nových výziev pre deti i rodičov. Jednou z nich bezpochyby býva aj otázka stravovania. Každý rodič chce prirodzene ponúknuť svojmu dieťaťu čo najoptimálnejšiu a najzdravšiu stravu, malí školáci si zase radi čas od času zamaškrtia. To, ako by mal vyzerať jedálniček predškolákov a mladších školákov, prezradila nutričná terapeutka z Nemocnice AGEL Zvolen Ľubomíra Fraňová.

Optimálna výživa je bezpochyby jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú správny rast, vývoj a celkové zdravie dieťaťa. Od útleho veku je preto zásadné budovať spoločne s dieťaťom správne stravovacie návyky, ktoré bude dieťa i v dospelosti prirodzenejšie dodržiavať. Dôležité je uvedomiť si, že nikdy nie je priskoro začať s dieťaťom hovoriť o strave a vysvetľovať mu, čo je pre neho dobré a prečo to tak je.

„Deti je v prvom rade nutné viesť v otázke stravovania k pravidelnosti. Dieťa by malo stravu prijímať 6-krát denne, čo predstavuje raňajky, desiatu, obed, olovrant, večeru a druhú večeru. Jedlá by sa nemali vynechávať. Strava by mala byť pestrá, ľahko stráviteľná a mali by v nej byť zastúpené všetky živiny potrebné na správny rast a vývoj dieťaťa,“ hovorí odborníčka na stravovanie z Nemocnice AGEL Zvolen Ľubomíra Fraňová.

Podobne ako u dospelých, aj u detí by v strave mali byť zastúpené všetky zložky – bielkoviny, sacharidy i tuky. Je však dôležité siahnuť po správnych alternatívach. „V strave detí majú byť zastúpené všetky zložky, a to bielkoviny – vo forme kvalitných zdrojov, ako napríklad kura, ryba, strukoviny, cereálie. Taktiež tuky, hlavne tie rastlinné, a sacharidy vo forme ovocia a zeleniny. Zabúdať netreba ani na vitamíny a minerálne látky,“ vysvetľuje nutričná referentka zo zvolenskej nemocnice.

Detská strava v predškolskom i školskom veku by mala byť pestrá a rozmanitá. Nebojte sa do nej zaradiť mlieko a mliečne výrobky, množstvo ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, rýb a hydiny. „Jedlo pre detičky pripravujeme varením, dusením, pečením a dochucujeme ho nedráždivými koreninami, siahnime pokojne po bylinkách, rasci, majoráne či kôpri,“ radí Ľ. Fraňová. Pozor však na veľkosť porcie – nutričná terapeutka radí rozumne prispôsobiť veľkosť porcie veku dieťaťa, ale tiež sledovať detský apetít. Ak u dieťaťa spozorujete, že po jedle skoro vyhladne, namiesto ponúkania maškŕt a rôznych snackov skúste radšej zväčšiť porciu hlavného jedla.

Samozrejmosťou by u detí mal byť aj dostatočný pitný režim. Deti spočiatku nemajú reflex smädu a vzhľadom k veľkosti ich tela sa dokážu rýchlo dehydrovať, preto je potrebné nápoj nielen ponúkať, ale tiež učiť ich tomuto návyku. Pre deti je vhodná voda, ovocné i bylinkové čaje, siahnuť môžete aj po kvalitných ovocných šťavách, pozor však na obsah cukru a prídavných látok. Nevhodné sú sladené a prehnane sýtené nápoje.  Aj keď deti si radi občas zamaškrtia, snažte sa vyhýbať vyprážaným jedlám, údeninám a chipsom v ich jedálničku. „Sladkosti s mierou určite neuškodia, ale vhodnejšie je nahradiť ich vždy, keď je to možné, ovocím a zeleninou,“ uzatvára Fraňová. 

Späť