Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Fyziatricko-rehabilitačné oddelenie sa venuje pooperačným stavom i ochoreniam súčasnej doby

8.9.2023

Už do 50. rokov minulého storočia si počas 8. septembra pripomíname Svetový deň fyzioterapie. Fyzioterapia má aj v dnešnej dobe mimoriadnu dôležitosť, pretože pomáha k tomu, aby obyvateľstvo zostalo mobilné. Správne nastavená fyzioterapia navyše dokáže zvýšiť kvalitu života pacienta, uľaviť od bolesti a často i oddialiť invazívnejšie formy liečby.

Na fyziatricko-rehabilitačné oddelenie Nemocnice AGEL Zvolen prichádzajú pacienti s rôznymi problémami. „Najčastejšie sú to problémy pohybového aparátu a to po úrazoch, zlomeninách, po plánovaných operáciách, ale aj pri chronických bolestiach chrbtice či kĺbov. Venujeme sa tiež deťom s vrodenými vývinovými chybami, skoliózou či plochými nohami,“ približuje profil diagnóz Mgr. Kamil Gregáň, vedúci fyzioterapeut oddelenia.

Veľmi častými pacientmi sú práve ľudia po operáciách. „U pooperačných pacientov najčastejšie rehabilitujeme stavy po trvalých endoprotézach kolien a bedrových kĺbov, stavy po artroskopiách, ale aj po operáciách platničiek. Okrem toho sa venujeme aj ženám po gynekologických operáciách a pôrodoch,“ opisuje Mgr. Gregáň. Pacienti môžu prísť s výmenným lístkom od všeobecného lekára alebo špecialistu, pričom následne sú objednaní k lekárovi, ktorý im určí procedúry na fyziatricko-rehabilitačnom oddelení. „Navštevujú nás však aj ľudia z vlastnej iniciatívy, ktorí si u nás môžu bez ordinácie lekára zakúpiť klasickú masáž, na ktorú sa stačí iba objednať,“ hovorí vedúci fyzioterapeut.

Tak, ako všetky oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen, aj fyziatricko-rehabilitačné oddelenie neustále napreduje. Pre pacientov ponúka v rámci noviniek napríklad SM systém a v ponuke je opäť aj Vojtova metóda. Pacienti majú tiež možnosť absolvovať cvičenie diastázy, panvového dna, lymfodrenáž, plynové injekcie či tejpovanie. Fyzioterapeuti sa špeciálne venujú aj parkinsonikom.

Na mobilite obyvateľstva a celkovom zdraví pacientov sa podľa fyzioterapeutov značne podpisuje i súčasná doba. „Veľmi často k nám chodia pacienti s karpálnym tunelom či bolesťami chrbtice z práce za počítačom. Časté sú aj ochorenia krčnej chrbtice zo sedavého zamestnania či bolesti práve z jednostranného preťažovania tela,“ dodáva vedúci fyzioterapeut Mgr. Kamil Gregáň.

Späť