Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Očkovanie tuberkulózu skrotilo, úplne však nevymizla

24.3.2023

Obávaná diagnóza menom tuberkulóza ešte pred 100 rokmi vyvolávala strach. Dnes sa vďaka prevencii a očkovaniu vyskytne len sporadicky. Vedeli ste, že aj keď postihuje hlavne pľúca, ublížiť môže ktorémukoľvek orgánu v tele?

„Tuberkulóza je infekčné ochorenie, ktoré vyvoláva baktéria Mykobaktérium tuberculosis. Zvyčajne napadá pľúca, postihnúť však môže ktorýkoľvek orgán. Pľúcna forma sa prejavuje  zvýšenou teplotou, väčšinou do 38 stupňov Celzia, niekoľko týždňov trvajúcim kašľom, v pokročilých štádiách sa objaví  vykašliavanie krvi, nočné potenie, zvýšená únava, chudnutie, nechutenstvo,“ približuje toto ochorenie lekárka pľúcnej a ftizeologicke ambulancie Nemocnice AGEL Zvolen MUDr. Eliška Beláková.

Zdrojom tuberkulóznej nákazy môže byť chorý človek, v menšej miere aj hospodárske zvieratá vylučujúce mykobaktérie. Tuberkulóza sa šíri inhalačne, teda vzduchom. ,,Ak má pacient tuberkulózu dýchacích ciest, môže ju šíriť kašľom, kýchaním, spevom alebo aj pri obyčajnej reči. K nakazeniu iných ľudí môže dôjsť pri dlhotrvajúcom blízkom kontakte s chorým jedincom,“ vysvetľuje odborníčka. Nakaziť sa teda môže ktokoľvek, niektoré skupiny ľudí sú však ohrozenejšie. Sú to osoby, ktoré boli v blízkom kontakte s nakazenými, podvýživení ľudia, ľudia bez domova, migranti z krajín s vysokým výskytom tohto ochorenia, drogovo závislí, starší ľudia, ale aj osoby, ktoré užívajú nadmerné množstvo alkoholu. Tuberkulóza je nebezpečná i pre diabetikov, pacientov s oslabenou imunitou, pacientov na imunosupresívnej liečbe či onkologických pacientov.  

Podobne, ako pri iných infekčných ochoreniach, aj pri tuberkulóze je zásadná včasná diagnostika. ,,Pľúcnu tuberkulózu diagnostikujeme RTG vyšetrením pľúc, realizuje sa tuberkulínový test a v určitých prípadoch z krvi tzv. IGRA testy,“ hovorí MUDr. Beláková. Základom liečby sú antituberkulotiká, vždy však v kombinácii. ,,Pacient berie väčšinou štvorkombináciu v úvodnej fáze približne 2 mesiace, potom ešte v pokračovacej fáze dvojkombináciu antituberkulotík, a to najmenej 4 mesiace. Je nevyhnutné, aby pacienti brali lieky až do konca lekárom určenej doby. V opačnom prípade sa ochorenie môže zopakovať a pacient ho môže znova šíriť medzi zdravých ľudí,“ dodáva lekárka.

V minulosti bolo hlavnou prevenciou očkovanie proti tomuto ochoreniu už od útleho detstva, to však už dnes na Slovensku nie je aktuálne. ,,Povinné plošné očkovanie novorodencov  bolo  vzhľadom na nízky výskyt tuberkulózy v Slovenskej republike ukončené v roku 2011. V krajinách s vysokým výskytom TBC sa deti pravidelne očkujú po narodení a sú preočkovávané ešte dvakrát, podľa výsledkov tuberkulínovej skúšky,“ hovorí MUDr. Beláková. Dodáva, že napriek výraznému pokroku, ktorý bol dosiahnutý v boji proti tuberkulóze, toto ochorenie stále predstavuje hrozbu pre verejné zdravie. Pri vyššie popisovaných príznakoch a hlavne u rizikových skupín obyvateľstva nesmieme zabúdať ani na toto infekčné ochorenie.

Späť