Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Zdravotníci z Nemocnice AGEL Zvolen priebežne absolvujú kurz neodkladnej podpory životných funkcií

23.3.2023

Každý zdravotnícky zamestnanec by mal raz za dva roky absolvovať kurz neodkladnej podpory životných funkcií zameraný na poskytnutie neodkladnej resuscitácie. Nemocnica AGEL Zvolen organizuje kurzy v priebežných intervaloch už od februára, pričom jednotlivé kurzy prispôsobuje odbornosti školených pracovníkov.

„Kurz robíme pre pracovníkov Nemocnice AGEL Zvolen a je zameraný na podporu neodkladných životných funkcií. Učíme sa postupy resuscitácie, ktoré sú momentálne platné v Európskej únii. Ide teda o to, ako podľa nich postupovať pri resuscitácii pacienta,“ vysvetľuje školiteľka kurzu a zároveň primárka urgentného príjmu Nemocnice AGEL Zvolen MUDr. Miroslava Jančová. „Snažíme sa do týchto kurzov zahrnúť všetkých pracovníkov od pomocného personálu až po lekárov. Tomu prispôsobujeme aj úroveň odbornosti prednášok i praktických nácvikov,“ dodáva.

Kurz je rozdelený na dve základné časti – teoretickú a praktickú. Počas teoretickej časti sú zdravotníkom predstavené postupy základnej neodkladnej resuscitácie u dospelých, ale aj u špecifických skupín pacientov, teda tehotné ženy, ľudia s podchladením či ľudia postihnutí anafylaxiou. Okrem toho im sú predstavené aj možnosti rozšírenej neodkladnej resuscitácie, medzi ktoré sa radí využitie resuscitačného setu, využitie defibrilátora, použitie dýchacieho samorozpínacieho vaku, kyslíková liečba či možnosti zabezpečenia priechodnosti dýchacích ciest. Praktická časť je zameraná na ukážku resuscitácie, pričom si účastníci kurzu môžu na špeciálnej figuríne vyskúšať resuscitáciu, spriechodnenie dýchacích ciest alebo použitie resuscitačného setu. Pre mnohých zamestnancov je to unikátna možnosť, ako si resuscitáciu nielen vyskúšať, ale aj nabrať odvahu a získať cennú skúsenosť.

Kurzu sa priebežne zúčastnia všetci zdravotnícki zamestnanci bez ohľadu na to, či s pacientmi prichádzajú do kontaktu alebo nie. MUDr. Jančová vysvetlila, prečo je tento kurz dôležitý aj pre zdravotníkov, ktorí pracujú na uzatvorených pracoviskách, ako sú napríklad zdravotnícki alebo farmaceutickí laboranti: „Každý zdravotník žije aj svoj civilný život, pričom sa aj mimo zamestnania môže stretnúť s nepredvídateľnou situáciou. Aj keď neprichádza priamo do kontaktu s pacientom, vždy môže nastať situácia, keď sa v ohrození života ocitne kolega na pracovisku, pacient v poliklinickej časti nemocnice, človek vonku alebo v domácom prostredí. Každý zdravotnícky zamestnanec by teda mal vedieť aspoň zahájiť základnú resuscitáciu do príchodu odbornej pomoci.“

Späť