Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Krv darovaná s láskou vo Zvolene lámala rekordy účasti

17.2.2023

Valentín obmäkčil srdcia nielen zamilovaných, ale aj tých, ktorí túžili urobiť dobrý skutok. Jeden z najušľachtilejších spôsobov, ako pomôcť známym i neznámym, je darovanie krvi. Valentínska akcia ,,Krv darovaná s láskou“ v Nemocnici AGEL Zvolen tak prilákala viac ako 50 darcov.

Dlhoroční skúsení darcovia i prvodarcovia, v ktorých sa mieša odhodlanie so strachom z neznámeho – aj takto vyzerali priestory bývalej algeziologickej ambulancie, ktorá sa počas 16. februára premenila na odberové miesto pre darcov krvi. „Sme veľmi spokojní, prišlo vyše 50 darcov, medzi ktorými bolo aj množstvo nových prvodarcov. Sme veľmi vďační, že na darovanie krvi prišlo až toľko ľudí, podarilo sa nám zozbierať vyše 20 litrov krvi,“ zhodnotila akciu MUDr. Gabriella Bódi, lekárka z hematologicko-transfúzneho oddelenia Nemocnice AGEL Komárno, ktorá do Zvolena vyslala mobilnú odbernú jednotku pre darovanie krvi.

Všetci darcovia získali milú pozornosť v podobe srdiečkovej kľúčenky a valentínskeho koláčika, pričom pred i po darovaní krvi im bolo k dispozícii aj občerstvenie. Je totiž veľmi dôležité, aby darca neprišiel nalačno, v opačnom prípade mu hrozí nevoľnosť až odpadnutie. „Najmä pri prvodarcoch sa môže stať, že odpadnú, ak pijú málo tekutín alebo si nedajú raňajky. Darcovia si môžu pred darovaním pokojne dať nejaké ľahké raňajky, ale je dôležité, aby to nebolo nič mastné. Novodarcovia zo Strednej zdravotnej školy dnes boli veľmi dobre pripravení a odpadlo vzhľadom k celkovému počtu darcov veľmi málo ľudí,“ dodáva MUDr. Bódi. Pred darovaním krvi je okrem pitného režimu a ľahkých raňajok tiež potrebné obmedziť konzumáciu alkoholu a tiež fajčenie. V oboch prípadoch je potrebné aspoň 24 hodín pred darovaním krvi abstinovať. Veľmi dôležitý je pred darovaním aj kvalitný odpočinok, režim bez stresu a rozumne treba pristupovať aj k potravinám, ktoré znižujú schopnosť tela vstrebať železo. Medzi tie patrí napríklad káva, čokoláda, zelený čaj alebo červené víno – nie je potrebné ich úplne vylúčiť, len rozumne obmedziť.

Darovanie krvi je ušľachtilý čin a výsada, ktorú si treba vážiť. Ak môžete darovať krv, darujte – nikdy neviete, koľko životov vďaka tomu zachránite. Tak, ako to bolo aj v prípade pani Dany, ktorá sa 16. februára v Nemocnici AGEL Zvolen stala prvodarkyňou: „V minulosti sa zachraňoval život mojej maminke, pričom sa viezla krv zďaleka, až z Komárna. Preto som sa chcela takýmto spôsobom revanšovať.“

Nemocnica AGEL Zvolen ďakuje všetkým darcom krvi, ktorí si našli čas a prispeli drahocennou krvou ku každodennej záchrane ľudských životov v rámci celého Slovenska. Veľké poďakovanie patrí aj mobilnej odbernej jednotke pre darovanie krvi z Nemocnice AGEL Komárno a tiež tímu AGEL MEREA z Banskej Bystrice.

Späť