Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Kotolňa vo zvolenskej nemocnici už neohrozuje okolie. Čiastočne ju zbúrali a ostávajúce časti vystužili a zastabilizovali

9.1.2023

Nevyužívaná budova kotolne v areáli Nemocnice AGEL Zvolen už nie je hrozbou pre okolie. Vďaka spolupráci Banskobystrického samosprávneho kraja a nemocnice sa ju podarilo zastabilizovať. Pre pacientov to znamená, že je už sprístupnená aj cesta k Poliklinike a na detské oddelenie, ako aj chodník v bezprostrednej blízkosti. Práce sú nateraz ukončené a mimoriadny režim bol zrušený. Skvelou správou je, že celý proces čiastočnej sanácie sa zrealizoval podľa plánov a bez akýchkoľvek mimoriadností.

Havarijný stav bývalej kotolne sa zhoršil v polovici septembra. Budova začala praskať a hoci bola podopretá betónovými piliermi, jej statický stav sa ešte zhoršil vplyvom poveternostných podmienok. Preto bolo potrebné okamžite prijať opatrenia, zakázať parkovanie a prejazd áut v blízkosti rizikovej budovy.

V polovici decembra začala ťažká technika po predchádzajúcej príprave demontovať tú časť kotolne, ktorej hrozilo bezprostredné spadnutie. ,,Išlo o prístavbu – tzv. silo, ktoré sa napriek predchádzajúcej podpore a výstuži oddeľovalo od susednej budovy. Preto bolo potrebné túto časť demontovať a ostatné časti znovu spevniť, aby budova nikoho neohrozovala. Ešte pred sviatkami boli práce ukončené,“ hovorí riaditeľka Nemocnice AGEL Zvolen Ing. Ľudmila Veselá. Ako vysvetlil vedúci technického úseku Nemocnice AGEL Zvolen Vladimír Čaňo, súčasťou prác bola aj stabilizácia vonkajšej steny budovy zvnútra, úprava vonkajšieho terénu a začisťovanie, ako aj zabezpečenie poškodenej strechy pred zatekaním. Búranie a nakladanie sute robil pásový hydraulický stroj, strecha bola uvoľňovaná najskôr ručne, vo vnútri prebiehala výstavba opornej konštrukcie stropu a práce na spevnení vonkajšej steny budov, ktorá susedila s búranou častou.

Aby sa všetko logisticky zvládlo, bolo potrebné pripraviť aj vstupnú cestu, zabezpečiť dostatok priestoru pre nákladné vozidlá, aby mohli privážať potrebný materiál. Bol zrealizovaný aj štrkový návoz ako podložie pred búrací stroj.

Späť