Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

V zime hrozí nedostatok vitamínu D, stravu treba v tomto období upraviť. Aj vo zvolenskej nemocnici je rozdiel v príprave jedál v zime a v lete

8.12.2022

Zima, mínusové teploty, málo slniečka, krátke dni a dlhé noci, veľa zamračených, dažďových či snehových dní. A do toho nutnosť sa teplo obliekať, striedanie tepla a zimy viackrát denne. To všetko vplýva na stav nášho organizmu počas zimných mesiacov. Práve preto je veľmi dôležité upraviť v zimnom období stravu, aby sme všetky potrebné látky organizmu dodali v strave, prípadne v doplnkoch výživy. Aké sú zásady správnej výživy v zime prezradila nutričná terapeutka Nemocnice AGEL Zvolen Ľubomíra Fraňová.

Osobitne je správne zloženie jedál dôležité v zimnom období u pacientov, hospitalizovaných v zdravotníckych zariadeniach. ,,Áno, je rozdiel v príprave jedál v zime a v lete. Snažíme sa pri príprave jedál v lete používať čerstvú zeleninu, v zime sa zameriavame skôr na mrazenú. Počas celého roka pacienti so šetriacou diétou dostávajú k obedu mrkvový šalát či už s jablkami, marhuľami. V zimnom období tiež pacientom, ktorí to majú povolené, podávame citrusové ovocie – mandarínky, pomaranče,“ hovorí odborníčka na správne stravovanie Ľubomíra Fraňová.

A aké sú vo všeobecnosti správne zásady stravovanie v zime?  ,,Do jedálneho lístka zaraďujeme sýtejšie jedlá a jedlá, ktoré dodajú nášmu telu hlavne vitamíny. Vhodné je podávať teplé polievky, či už zeleninové, mäsové a veľmi vhodné sú polievky a prívarky zo strukovín. Strukoviny obsahujú vitamín B, sú výživné, obsahujú veľa bielkovín, vlákniny, minerálov a človeka zasýtia. Z hlavných jedál sú vhodné ryby (losos, sardinky v oleji), pre obsah vitamínu D.  Zo zeleniny používame hlavne zemiaky, kel, kapustu, brokolicu, karfiol, červenú repu,“ vysvetľuje Ľubomíra Fraňová. Tiež netreba zabúdať na pitný režim vo forme teplého čaju, preferovaný je najmä ovocný či bylinkový. Čaj si dochucujeme medom a citrónom prípadne zázvorom.

Hlavne v zimnom období, keď je už menej slnka, nám hrozí nedostatok vitamínu D , ktorý je potrebný pre imunitu. V jedlách ho nájdeme v rybách (napr. losos), vaječnom žĺtku, hubách. Nezabúdame ani na vitamín C, ktorý obsahujú citrusové plody a samozrejme kvasená kapusta.

Len vo zvolenskej nemocnici pre pacientov podľa stanovených diagnóz pripravujú až 22 druhov diét. Kritériom však nie je ročné obdobie. ,,Jedálne lístky sa upravujú minimálne, lebo hlavne potraviny ako strukoviny a kvasená kapusta nemôžu pacienti so šetriacimi diétami, ktoré lekári v nemocnici predpisujú. Ale pre diétu 3-racionálnu máme zaradené jedlá z kvasenej kapusty ako je napríklad segedínsky guláš či koložvárska kapusta,“ dodáva odborníčka na nutričnú výživu.

Späť