Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Počet diabetikov sa zvyšuje v každom veku

14.11.2022

Cukrovka. Diabetes mellitus. Diagnóza, ktorá postihuje ľudí v každom veku, dokonca aj deti. Počet diabetikov každým rokom narastá a hoci medicína v tomto smere urobila obrovské pokroky v podobe moderných technológií, čo sa týka kontroly aktuálneho stavu a správneho nastavenia liečby, cukrovka je výraznou komplikáciou v živote každého pacienta. Diabetologička Nemocnice AGEL Zvolen MUDr. Gabriela Hulinová zodpovedala najdôležitejšie otázky k tejto téme.

Ako by ste laikovi vysvetlili, čo je cukrovka?

O cukrovke hovoríme vtedy, keď je hladina krvného cukru zvýšená nad 7 mmol/l. Je to ochorenie, pri ktorom sa v tele prestane vytvárať inzulín, alebo sa ho netvorí dostatok, alebo ho organizmus nedokáže správne využiť. Následkom toho sa glukóza (hlavný zdroj energie v tele) správne nespotrebuje, začne sa hromadiť a jej hladina v krvi sa zvyšuje. Nadmerné množstvo glukózy v krvi pomaly ničí krvné cievy, nervový systém, ale aj iné orgány a tkanivá.

Zvyšuje sa počet diabetikov? Ak áno, prečo tomu tak je?

Áno, počet pacientov s cukrovkou sa zvyšuje, a to vo všetkých vekových kategóriách.  Rastúci počet prípadov má na svedomí vyšší výskyt nadváhy a obezity , nedostatok fyzickej aktivity a nezdravá strava.

Je možné ovplyvniť, či cukrovku ,,dostaneme“ alebo nie?

Áno a základom prevencie je zdravá racionálna strava a pravidelná fyzická aktivita.  Mali by sme uprednostniť zdravé potraviny ako sú celozrnné potraviny, strukoviny, orechy, ovocie a zeleninu. Ak chceme jesť zdravšie, taktiež by sme sa mali vyhýbať rafinovaným cukrom,  a to napríklad tak, že nebudeme piť sladené nápoje ani džúsy, budeme sa vyhýbať fastfoodom, polotovarom, napríklad môžeme vymeniť ochutený jogurt za biely. V prevencii vzniku cukrovky sa odporúča pravidelná vytrvalostná fyzická aktivita na úrovni strednej námahy (napr. rýchlejšia chôdza) prinajmenšom 150 minút týždenne, optimálne 30 min. denne.

Aké sú prvé príznaky cukrovky?

Medzi najčastejšie príznaky patrí smäd, časté močenie, hlad, schudnutie, ale aj menej nápadné ako je únava, časté infekcie a zápaly, rozmazané videnie, ťažšie hojenie rán.

Aké sú u nás najnovšie spôsoby liečby, prípadne, aké sú novinky, ktoré diabetikom zlepšujú život?

V našej ambulancii sa v liečbe držíme odporúčaní, ktoré sú priebežne aktualizované Slovenskou diabetologickou spoločnosťou. Novinkou v liečbe diabetikov 1.typu od januára tohto roka je možnosť využitia senzorov v liečbe aj u tých pacientov, ktorý si inzulín do tela aplikujú inzulínovými perami. Ide o zariadenie, ktoré meria cukor v krvi diabetika cca každé tri minúty, je zavedené bezbolestne pod kožu na 7 až 14 dní. Výsledky vyhodnocujeme a na ich základe je možné upraviť liečbu, resp. urobiť úpravu v životospráve. Pacient hodnoty cukru v krvi okamžite vidí vo svojom telefóne a vie na nereagovať. Napríklad ho alarm upozorní na hypoglykémiu – nízku hladinu cukru v krvi, kedy môže až upadnúť do bezvedomia, ak dostatočne rýchlo nezareaguje.

Aké sú riziká neliečeného alebo zanedbaného diabetu?

Pri nedostatočne liečenej cukrovke sa urýchľuje poškodenie veľkých a malých ciev. Pri poškodení malých ciev môže byť následok poškodenie očí, obličiek a nervov. Pri poškodení veľkých ciev, kedy sa urýchľuje ateroskleróza – kôrnatenie tepien, je najčastejšie  u diabetikov postihnuté srdce. Srdcový infarkt u diabetikov vzniká až štyrikrát častejšie v porovnaní s bežnou populáciou. Taktiež môžu byť zúžené cievy na dolných končatinách, následkom čoho môže vzniknúť tzv. diabetická noha, môže to vyústiť až do amputácie dolných končatín. Pri upchatí ciev mozgu môže vzniknúť mozgový infarkt.

Späť