Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Zvolenská nemocnica začala s canisterapiou Pacientov v rámci podpornej liečby navštevujú zlaté retrievery

18.10.2022

Kačenka, Nadir, Natasha, Bajkal, Teddy, Amir. Šestica nádherných, pozorných, vnímavých a empatických štvornohých liečiteľov tvorí základ najnovšej metódy, ktorá dopĺňa liečbu pacientov v Nemocnici AGEL Zvolen. Novinku zaviedli od októbra a psíky si okamžite získali srdcia všetkých v nemocnici a nielen pacientov.

Nemocnica canisterapiu zaradila ako doplnkovú liečbu na základe vynikajúcich výsledkov v špecializovaných centrách napríklad pre seniorov. Realizuje sa na internom oddelení vo Zvolene a tiež na vysunutom pracovisku v Nemocnici AGEL Krupina. Prítomnosť štvornohých liečiteľov má blahodárny účinok pre pacientov, pre ktorých je tento blízky kontakt zdrojom radosti, zvedavosti, úsmevu so skutočne liečebnými účinkami, pomáha odbúravať stres. Canisterapiu vo Zvolene realizuje Miroslav Suja, diplomovaný canisterapeut, absolvent špeciálnej pedagogiky na Masarykovej univerzite v Brne, vyštudoval tiež patopsychológiu a prácu s klientom a je členom canisterapeutického združenia Jižní Morava. „Je to podporná liečba, ktorou sa ovplyvňujú emócie pozitívnymi spôsobmi, podporuje sa jemná aj hrubá motorika. Za pomoci špeciálne vycvičených psov sa riešia aktivačné a motivačné práce, ale aj fyzioterapia,“ hovorí Miroslav Suja. Je vlastníkom šiestich psíkov, všetko sú to špeciálne vycvičené zlaté retrievery. „Majú 2 až 6 rokov, každý je svojim spôsobom jedinečný, má svoju povahu, špecifiká, ale spája ich láska k človeku a sú si vedomé, že idú pracovať, čiže pomáhať ľuďom,“ vysvetľuje canisterapeut, ktorý sa psíkom venuje od malička, kedy cvičil najprv služobných psov. „Potom som zistil, že canisterapia na Slovensku nefunguje. Známa ma oslovila, či by som sa nechcel venovať tejto oblasti a po krátkej úvahe som sa na to dal,“ spomína Miroslav Suja na svoje začiatky pred 15 rokmi.

Nie každý psík je na canisterapiu vhodný. Vyberajú sa už malé šteniatka hneď potom, ako sa odoberú od matky. Podľa ich vlastností sú od malička vedené k výchove ku canisterapii. „Zo začiatku je psík len pasívnym účastníkom. V 18 mesiacoch ide vykonávať skúšky, kde sa pes, nadnesene povedané „provokuje“, dostáva sa do neštandardných situácií a sledujú sa jeho reakcie. Moje psy môžu vykonávať celú škálu canisterapie,“ hovorí skúsený cvičiteľ. Okrem nemocnice sa prioritne zameriava na canisterapiu na strednom Slovensku, špeciálne základné školy a škôlky, centrá pre znevýhodnené deti. „Vždy som závidel okolitým štátom, kde sa robí a vykonáva táto terapia. Som nesmierne rád, že zvolenská nemocnica patrí medzi prvé, ktoré sa canisterapiou začali zaoberať,“ dodal M. Suja.

Do nemocnice chodí vždy so psíkmi sám, naraz sú maximálne štyri. Zaujímavé je, že psy sú vždy umyté a vyčesané, samozrejmosťou je pravidelná veterinárna kontrola a spĺňajú podmienky na vykonávanie tejto práce. Ak idú na onkológiu, musia byť aj oni dezinfikované.

„Každá terapia je veľmi individuálna, vždy záleží od klientov, nedá sa povedať, že aj keď sa do nemocnice vraciame na to isté oddelenie, že by to bolo rovnaké. V drvivej väčšine je to záujem, radosť, snaha so psíkmi byť v intenzívnom kontakte, niektorí pacienti sa musia osmeliť,“ vysvetľuje skúsený terapeut.

„Pobyt v nemocnici je pre každého pacienta náročný, už len tým, že nie je s príbuznými, že mu chýba domáce prostredie. Canisterapia je veľmi milým, osviežujúcim spestrením pobytu a doplnkom k liečbe. Sme veľmi radi, tak za pacientov, ako aj za náš personál, že sa nám túto novinku podarilo zrealizovať,“ uviedla riaditeľka Nemocnice AGEL Zvolen Ing. Ľudmila Veselá.

Profily psíkov:

  • Kačenka (4 roky) – psia slečna, veľmi hravá, milujúca pohladenie ale aj aportovanie.
  • Nadir (5 rokov) – Miluje pozornosť a pocit ľudskej ruky na sebe.
  • Natasha (2 roky) - Je to dáma, veľmi jemná a empatická fenka či v práci alebo aj vo voľnom čase.
  • Baikal (3 roky) - Bajkal vyznáva teóriu: „Pod sa hrať a nekecaj okolo toho.
  • Teddy (6 rokov) - rozvážny pohoďák, ale „ak ma nehladkáš a ignoruješ ma, tak sa nesťažuj, že sa ti pripomeniem.
  • Amir (3 roky) – Miluje ľudí aj seba Narcis milujúci ľudí ale aj seba. Akoby stále hovoril: „Poďme niečo hľadať, uvidíš, určite niečo nájdeme.“
Späť