Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Zvolenská nemocnica prišla s novinkou Poskytuje rehabilitáciu aj pacientkám po gynekologických operáciách

12.10.2022

Fyziatricko-rehabilitačné oddelenie Nemocnice AGEL Zvolen prišlo s ďalšou novinkou. Od septembra 2022 poskytuje individuálnu fyzioterapiu aj pacientkám hospitalizovaným na gynekologicko-pôrodníckom oddelení. Venuje sa ženám po gynekologických operáciách a po pôrode cisárskym rezom.

Včasná rehabilitácia už počas hospitalizácie prispieva k rýchlejšej rekonvalescencii, zmierňuje negatívne následky operačného zákroku a zabraňuje vzniku ďalších ťažkostí (napr. bolesť chrbtice, vznik tromboembolickej choroby...).

„Jedným z cieľov rehabilitácie je upraviť nesprávny stereotyp dýchania. U väčšiny žien v tehotenstve prevažuje horný typ dýchania. Pri tomto type dýchania sa nevyužíva celá vitálna kapacita pľúc, čím dochádza k preťažovaniu šijového svalstva. V neposlednom rade to vplýva na vnútorné orgány a celkové držanie tela,“ hovorí diplomovaná fyzioterapeutka Nemocnice AGEL Zvolen Pavlína Polcová.

Ďalšou významnou úlohou fyzioterapie na gynekologicko-pôrodníckom oddelení je naučiť pacientky správne aktivovať svalstvo panvového dna, edukácia starostlivosti o pooperačnú ranu a následnú jazvu, ukážka správnej polohy pri dojčení bábätka a informovanie o ďalších možnostiach využitia rehabilitačnej liečby po období šestonedelia (napríklad v prípade diastázy).

„Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú pacientky po operačnom zákroku prvýkrát vertikalizované do sedu, ďalej postupne do stoja a chôdze. Teší nás pozitívna spätná reakcia od prvorodičiek, ale aj viacnásobných rodičiek, ktoré absolvovali predchádzajúce pôrody bez rehabilitácie. To potvrdzuje, že naša práca je dôležitou súčasťou celkovej zdravotnej starostlivosti poskytovanej na gynekologicko-pôrodníckom oddelení,“ dodala skúsená fyzioterapeutka.

Späť