Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Nutričná terapeutka radí, aké sú hlavné zásady stravovania predškolákov

31.8.2022

S blížiacim sa školským rokom rodičia riešia, aké je optimálne stravovanie ich detí a to už od malých predškolákov. Zásady správneho stravovania sa tvoria už v rannom veku a čím skôr si deti na takýto zdravotný životný štýl zvyknú, tým ľahšie sa im budú dodržiavať aj v dospelosti. Nutričná terapeutka Nemocnice AGEL Zvolen Ľubomíra Fraňová objasňuje, čo je v stravovaní malých detí najdôležitejšie.

Pre správny vývoj, rast a zdravie detí je správna výživa dôležitá. Ak sa dieťa stravuje správne už v detskom veku a vytvára si správne stravovacie návyky, v dospelosti ich stačí len dodržiavať.

Dôležité je sa s dieťaťom o strave rozprávať a vysvetľovať mu, čo je pre neho do budúcnosti dobré. „Deti je v prvom rade nutné viesť v otázke stravovania k pravidelnosti. Dieťa by malo stravu prijímať 6x denne – raňajky, desiata, obed, olovrant, večera a druhá večera. Jedlá by sa nemali vynechávať. Strava by mala byť pestrá, ľahko stráviteľná a mali by v nej byť zastúpené všetky živiny potrebné na správny rast a vývoj dieťaťa,“ hovorí odborníčka na stravovanie Ľubomíra Fraňová.

Aké zložky stravy teda zabezpečujú správny vývin dieťaťa? „V strave detí majú byť zastúpené všetky zložky, a to bielkoviny - vo forme kvalitných zdrojov/kura, ryba, strukoviny, cereálie/, tuky-hlavne rastlinné, sacharidy - vo forme ovocia a zeleniny, vitamíny, minerálne látky,“ vysvetľuje nutričná referentka.  Deti by teda jednoznačne mali mať stravu rozmanitú a pestrú. Mala by obsahovať mlieko a mliečne výrobky, ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, ryby, hydinu. Veľkosť porcie by mala byť prispôsobená veku dieťaťa. V detskom veku by sme mali obmedzovať v strave soľ. Dôležitý je aj pitný režim. Deti by mali piť vodu, ovocné a bylinkové čaje, nevhodné sú sladené nápoje.

V súčasnosti je veľmi dôležité aj to, akým jedlám sa treba vyhýbať pri stravovaní detí.  Nevhodné sú vyprážané jedlá, údeniny, chipsy. Z nápojov sú to sladené nápoje.

„Sladkosti s mierou určite neuškodia, ale vhodnejšie je nahradiť ich ovocím a zeleninou,“ hovorí Ľ. Fraňová.  Už trochu upravená strava sa týka predškolákov. Strava má byť ľahko stráviteľná a pestrá, aby deti jedlo už pri pohľade na tanier zaujalo. „Jedlo pripravujeme varením, dusením, pečením,  dochucujeme nedráždivými koreninami /bylinky, rasca, majorán, kôpor/. Z mäsa sú vhodné chudé druhy mäsa, nezabúdame zaraďovať ryby. Stravu dopĺňame ovocím a zeleninou. Vyhýbame sa vyprážaným a slaným  jedlám, jedlám z rýchleho občerstvenia. Nezabúdame na pitný režim počas celého dňa,“ uzatvára Ľ. Fraňová. V súčasnosti je najväčším problémom v stravovaní pravidelnosť hlavne detí s diabetes mellitus /cukrovka/, a to aj najčastejšie riešia terapeuti v Nemocnici AGEL Zvolen.

Späť