Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Vedúca sestra zvolenskej nemocnice súťažila so svojim tímom vo varení pirohov pre celiatikov

26.8.2022

Volá sa Zuzana Bukovcová a pracuje v Nemocnici AGEL Zvolen ako vedúca sestra na internom oddelení. Okrem jej náročnej práce má aj zaujímavé hobby. Zúčastnila sa olympiády vo varení pirohov. A aby to bolo ešte zaujímavejšie, ako členka tímu celiatikov. S kolegami z tímu tak spojili príjemné s užitočným – chutne navarili zdravé pirohy, spropagovali a ukázali, ako sa dá žiť aj s celiakiou a ešte aj pomohli ťažko chorým onkologickým pacientom.

„Bol to už piaty ročník súťaže, ktorý sa mal konať pred dvoma rokmi, ale všetci dobre vieme, že mnohé akcie boli z dôvodu pandémie zrušené. A tak sa tento jubilejný piaty ročník konal až tento rok. Musím vysvetliť, že to nebola „olympiáda“ v pravom slova zmysle, pretože to bola charitatívna akcia usporiadaná mestom Zvolen s podporou Banskobystrického samosprávneho kraja,“ hovorí zdravotníčka.

Podujatia sa zúčastnila už tretíkrát ako členka tímu celiatikov z občianskeho združenia Celiastred. „Bolo to podujatie venované nielen vareniu pirohov ale aj športu, ľudovej zábave a tradičným remeslám. Prihlásené družstvá, tento rok ich bolo šesť, varili pirohy v priamom prenose a ihneď ich ponúkali účastníkom podujatia za dobrovoľný príspevok. Ktoré družstvo vyzbieralo najviac príspevkov, tak to vyhralo. Celú akciu sprevádzala hudba, spev a tanec folklórnych súborov z okolia mesta Zvolen a rôzne sprievodné podujatia, ako napríklad výroba bryndze,“ opisuje podujatie Z. Bukovcová.

Charitatívna akcia bola venovaná podpore ľudí, ktorí sú v núdzi. Tento rok išiel výťažok občianskemu združeniu Svetielko nádeje, ktoré pomáha onkologicky chorým deťom a ich rodinám počas náročnej liečby, ale aj po nej.

Celé družstvo zložené zo samých žien je členom občianskeho združenia Celiastred. „.Sme celiatičky, každá z nás sa v občianskom združení venuje inej činnosti, ja osobne mám na starosti prednáškovú činnosť a edukácii pacientov. Keďže som celiatik viem pomôcť a poradiť aj na základe vlastných skúseností. Kto sa zastavil pri našom stánku mohol získať informácie o našom OZ, kto sme, kde nás môžu celiatici nájsť a prípadne si vyzdvihnúť letáčik s radami o životospráve a stravovaní celiatika. Využili sme túto akciu aj na zvýšenie povedomia o celiakii či práci nášho združenia,“ hovorí úspešná kuchárka z tímu celiatičiek.

Čo a týka samotnej súťaže vo varení, sú už zohratý tím, takže vedeli, do čoho idú. Tak ako v OZ-tku majú prácu rozdelenú, tak aj pri varení má každá členka tímu svoju úlohu a práca im šla pekne od ruky. „Zamiesili, uvaľkali, naplnili, uvarili a naservírovali sme od 14:00 do 17:00 pirohy z takmer 8kg cesta, na čo sme boli právom hrdé,“ smeje sa Z. Bukovcová.

Ich bezlepkové pirohy boli lákadlom, každý chcel ochutnať, a tak, keď sa zúčastnili prvýkrát, suverénne vyhrali. „Obhájiť prvenstvo bolo ťažké, napriek tomu sme skončili ako tretí a tento rok sme to zopakovali. Bezlepkové pirohy boli naozaj výborné a mnoho ľudí si prišlo pýtať recept. Ten máme verejne dostupný na webe, ako aj množstvo cenných informácií a rád pre celiatikov. Obrovskú radosť mali všetci účastníci ešte z jednej veci, donedávna tak samozrejmej. „Dojmy sú výborné už len z toho dôvodu, že sme sa osobne po dlhej dobe stretli. Počasie nám prialo, tešili sme sa z tretieho miesta a ešte viac, keď organizátor vyhlásil, že sa pre OZ Svetielko nádeje vyzbieralo krásnych 1300 EUR.

Späť