Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Od sna byť zverolekárom prešiel k realite – chirurgii

24.8.2022

V rodine nemali žiadneho lekára, napriek tomu si vybral poslanie pomáhať a vyštudoval medicínu. Viac menej náhodou sa dostal do Nemocnice AGEL Zvolen a toto svoje rozhodnutie neľutuje. Za svoje napredovanie vďačí starším kolegom, ktorí sa mu vždy trpezlivo venovali. Hoci je chirurgia náročná práca, MUDr. Adam Györi, chirurg vo zvolenskej nemocnici, by ju nemenil.

Ako dieťa chcel byť zverolekárom, napokon lekár je, ale nie zvierací. V podstate už v prvom ročníku na gymnáziu vedel, že to bude medicína, nič iné si nepripúšťal. „Počas štúdia medicíny sa študenti oboznámia so všetkými odbormi. Absolvovali sme letné praxe v nemocniciach, kde sme si vedeli urobiť najlepší obraz, ako to mimo školy funguje. Mňa osobne od začiatku očarila chirurgia, kde sa musí adekvátne spojiť manuálna zručnosť s vedomosťami. Okrem toho som počas štúdia pracoval ako sanitár v nočných službách v nemocnici na Internom centrálnom prijímacom oddelení. Bola to užitočná skúsenosť, počas ktorej som zistil, že internistické odbory nie sú stvorené pre mňa,“ hovorí úprimne o rozhodnutí stať sa chirurgom MUDr. Györi.

Počas štúdia absolvoval aj výmenný pobyt v nemocnici v Srbsku, kde sa dostal k základným chirurgickým zákrokom. „Po škole som sa na popud známeho zamestnal na chirurgickom oddelení vo Zvolene. Presvedčila ma hlavne informácia o dobrom kolektíve. Prvý operačný zákrok, ktorý som realizoval bola pravdepodobne extrakcia (odstránenie) osteosyntentického materiálu po zlomenine. Chirurg si však viac zapamätá a cení operácie typu prvý žlčník alebo slepé črevo,“ hovorí mladý lekár a úprimne dodáva, že jeho prvý deň v práci bola doslova šoková terapia, a to aj vďaka práve prebiehajúcej zmene vo vedení chirurgického oddelenia. „Postupne som sa však zorientoval, spoznal oddelenie a pracovné postupy. Mladý lekár je po škole viac-menej stratený v nemocnici, kvantum nových informácií sa naňho valí z každej strany. Ako humorne, ale trefne, poznamenal jeden z mojich mentorov „ukážte mu, kde sú toalety, to mu bude na prvý týždeň stačiť“.

Pracovná doba mu v nemocnici začína o siedmej,  podľa potreby prichádza do roboty veľakrát aj skôr. Ráno začína vizitou pacientov na oddelení, nasleduje  ranné sedenie s kolegami a potom príde na rad primárska vizita. „Najčastejšie nás rovno naháňajú z operačnej sály, aby sa včas začal operačný program. Pomedzi operácie vykonávame ošetrovanie a preväzy pacientov a samozrejme aj nudné, ale nevyhnutné, papierovačky.“ Každú stredu MUDr. Györi ordinuje v gastroenterologickej ambulancii, kde vykonáva endoskopie akútnym pacientom z oddelení nemocnice, ako aj objednaným pacientom. Koľko ľudí už mal pod skalpelom, nevie. „Úprimne, netuším, nikdy som to nepočítal.“

Atestáciu z chirurgie absolvolval na svojej alma mater, na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach, a následne sa v praxi zameral na operácie v oblasti brušnej dutiny. „Najčastejšie vykonávam operácie žlčníkov, brušných aj slabinových prietrží a operácií na gastrointestinálnom trakte. Kým je to možné, preferujem laparoskopické prevedenie operačných zákrokov, z čoho benefituje hlavne pacient,“ opisuje svoju odbornosť lekár. Podľa neho je každá operácia v podstate výzva, keďže každý človek je jedinečný s rôznymi anatomickými variáciami. „Najnáročnejšie však sú urgentné operácie pre náhle príhody brušné alebo poranenia brušných orgánov pri rôznych úrazoch. Je to náročná práca, ale nemenil by som, neviem si predstaviť, že by som mal inú prácu. Je príjemné vidieť výsledok svojej práce, keď sme s celým tímom chirurgického oddelenia dokázali pomôcť pacientom,“ úprimne sa vyznáva MUDr. Györi. Finty na zvládnutie tohto povolania podľa neho neexistujú. „Pre chirurga sú dôležité skúsenosti a vedomosti nadobudnuté rokmi praxe. Tento proces sa nedá urýchliť ani preskočiť, len postupovať s vedomím, že sa každý deň dá naučiť niečo nové,“ hovorí Adam Györi.  So stresom sa vyrovnáva po práci v kruhu rodiny a vyvetraním si hlavy pri letných či zimných outdoorových športoch. 

Späť