Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Zvolenská nemocnica v spolupráci s komárňanskými zdravotníkmi zorganizovala už druhý odber krvi

19.8.2022

Nemocnica AGEL Zvolen v spolupráci so zdravotníkmi Nemocnice AGEL Komárno už druhýkrát v tomto roku zorganizovala odber krvi priamo v priestoroch zvolenskej nemocnice. Najvzácnejšej tekutiny nikdy nie je dostatok, naopak, v letných mesiacoch sa organizujú aj takéto akcie, aby sa ľuďom pripomenulo, aká je krv dôležitá na záchranu života, alebo zlepšenie jeho kvality u pacientov pri ťažkých operáciách. Darcovia krvi nesklamali ani tentokrát. Prišli v hojnom počte a do zásob pribudlo celkovo 8 litrov krvi.

Primárka hematológie: „ Darovanie krvi je euforický pocit“

Všetkých teší zvyšujúci sa záujem o darovanie krvi tak zo strany zdravotníkov, ako aj ostatných darcov krvi. V minulosti sa vo Zvolene robili odbery pravidelne, ambíciou je získať všetkých darcov naspäť a zvýšiť  darcovskú základňu. Prvýkrát bolo darovanie skôr o zvolenských zdravotníkoch, situácia sa však obracia a prichádza postupne  aj verejnosť. Všetci dúfajú, že tento trend bude takto pokračovať. „Najviac sa tešíme darcom, ktorí majú krvnú skupinu  0 negatívnu, lebo tá je univerzálna. Koncentráty červených krviniek tejto krvnej skupiny sa dajú použiť pre každého pacienta,  treba však zdôrazňovať, že potrebujeme všetky krvné skupiny. Záleží  to od toho, koľko máte pacientov z jednotlivých krvných skupín v nemocniciach a koľko krvi  potrebujete ktorej skupiny. Ale skupinu 0 Rh negatívnu vždy potrebujeme, to je taká záchrana, keď potrebujete rýchle riešenie, napríklad keď pacient krváca a nemáte čas vyšetrovať, ale ide o záchranu života,“ hovorí primárka Hematologicko-transfúziologického oddelenia Nemocnice AGEL Komárno MUDr.  Enikö Radi, ktorá so svojim tímom odbery realizovala.

Zdravý darca nemá problém s odberom, ak je naň pripravený. Muži môžu darovať krv 4x za rok a ženy 3x.  „Po odbere sa krv  spracováva na tri komponenty, na  koncentrát červených krviniek, a ďalej sa vyrába krvná plazma a podľa potreby koncentráty krvných doštičiek. Jednotlivé zložky sa oddelia centrifugáciou a následne sa odsajú do individuálnych krvných vakov,“ hovorí Mgr. Katarína Szabóová, vedúca laborantka Oddelenia hematológie a transfúziológie komárňanskej nemocnice.  Krv po odbere musí byť vyšetrená na  infekčné markery, hepatitídu B,C, HIV, sú to ochorenia, ktoré sa prenášajú krvou. Ak sa vyšetrením zistí pozitivita, darca je informovaný. „Dostane od nás list s popisom, v čom je problém a napíšeme mu aj, ako má postupovať ďalej, kam sa má obrátiť s výsledkom“ objasňuje Mgr. Szabóová.

Ako dodávajú skúsené  odborníčky z mnohoročných skúseností, letné mesiace sú vždy ťažké, čo sa týka darcovstva krvi. „Ľudia chodia na dovolenky, sú určité vylúčenia z darcovstva, napr. keď  boli v tropických krajinách   alebo v krajinách, kde je teraz obmedzenie kvôli rôznym vírusovým ochoreniam, pre vysokú premorenosť. Takýto darca nemôže darovať istý čas, odporúčame darcom informovať sa na stránkach Národnej transfúznej služby alebo nemocníc, prípadne zatelefonovať na najbližšie transfuziologické oddelenie, kde im poskytnú informácie, či darovať môžu prísť. Veľké mestá, ktoré rátajú so stredoškolákmi a vysokoškolákmi pociťujú prázdninové obdobie. Zatiaľ sa nám darí zháňať dobrovoľných darcov, je to ale mravenčia práca.  Aj my si pomáhame medzi sebou, spolupráca by mala byť a v rámci siete nemocníc, ako aj všetkých nemocníc hlavne v tých ťažkých mesiacoch. Darcov si treba naučiť, treba im to pripomínať, keďže krv je výnimočná v tom, že ju nevieme získať iným spôsobom ako od bezpríspevkových darcov krvi. Samozrejme,  je to aj o spolupráci s oddeleniami, keď ide niekto na operáciu, je liečený cytostatikami, atď a potrebuje krv, pomôžu aj príbuzní či priatelia, musia nám kolegovia, personál  pomôcť. Informovanie pacienta a rodiny je nesmierne dôležitá.“ Zdravotníci  volajú darcom, píšu sms. „Ľudia väčšinou prídu na prvé zavolanie alebo smsku. Treba ich vyhľadávať, keď ich raz získame a poďakujeme, určite sa vrátia, my si darcov krvi nesmierne vážime. Voľakedy dostávali rôzne zľavy od štátu, dnes pomaly ani len dobré slovo, aj spoločnosť by si ich mala začať viacej vážiť. Ak nič iné, to dobré slovo im musíme dať, je to našou povinnosťou,“ dodáva primárka.  „Darovanie krvi je ten najkrajší euforický pocit, pocit ľudskosti, keď viete, že niekomu to zachráni život.“

Hoci to mnohí nevedia, odber krvi má priaznivé účinky aj pre organizmus darcu. Zdravý organizmus si bez problémov  dokáže doplniť odobratú  krv. „Máme skúsenosti, že dlhodobí darcovia už  po 3 mesiacoch cítia akoby  napätie, že musia ísť darovať a potom sa cítia lepšie. Je to taká výmena, znovuzrodenie. Ten, kto chodí  3-4 krát do roka darovať krv, správa sa zodpovedne, ten si môže byť istý, že je zdravý, je vyšetrený a vie, že nemá žiadne zdravotné problémy,“ dodáva MUDr. Radi.

„Mám krvnú skupinu 0 negatív, krv som prišla darovať šiestykrát. „Páči sa mi, že môžem niekomu pomôcť. Pre mňa to znamená jednu hodinu zo života a druhému to môže zachrániť život,“ hovorí Mgr. Zuzana Múčková. Trinástykrát prišla najvzácnejšiu tekutinu darovať aj držiteľka bronzovej Jánskeho plakety JUDr. Valéria Michalková. „Cítim sa zdravá a chcem pomôcť druhým, mám po tom pocit zadosťučinenia,“ hovorí úprimne. Rovnaký počet darovaní má na svojom konte aj Mgr. Lucia Ľuptáková. „Od malička som bola vedená pomáhať druhým ľudom. Viem, že je nedostatok krvi, sama som zdravotník. Nie každý chce darovať,“ zdôvodnila svoje rozhodnutie pomôcť iným. Karolína Stehlíková darovala šesťkrát krv pred materskou dovolenkou a jedenkrát už aj po materskej. Sama som zdravotník a rada pomáham druhým ľudom. Som rada, že mojich 450ml krvi niekomu zachráni život a mne to chýbať nebude.“

Späť