Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Chirurg zvolenskej nemocnice Lukáš Mesiarik: „Drž sa pri zemi, aby si dlho nepadal a aby pád tak nebolel“

8.8.2022

Každý deň prichádza do práce a z veľkej časti nevie, čo ho presne čaká. Aké prípady, aké diagnózy bude musieť riešiť, rozhodovať a operovať. Napriek tomu ho jeho práca veľmi baví, už od strednej školy mal cieľ byť lekárom, ktorý si každý deň plní. Spolu s kolegami je tu pre pacientov bez rozdielu veku, pohlavia, bez ohľadu na diagnózu. Chirurg Lukáš Mesiarik z Nemocnice AGEL Zvolen má pokoru pred životom aj svojim povolaním.

„Baví ma tvorivá robota, ktorou chirurgia bezpochyby je,“ začína svoje medicínske story lekár Chirurgického oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen MUDr. Lukáš Mesiarik. Pracuje tu od novembra 2014 a ako sám hovorí, lekárom chcel byť už od strednej školy, dovtedy nevedel, čím sa bude živiť. „Nepochádzam z lekárskej rodiny, vyštudoval som Lekársku fakultu Masarykovej univerzity v Brne. Štúdiom som prešiel štandardne aj s kusom odriekania a sebazaprenia, ale aj s kopou srandy so spolužiakmi a kamarátmi. Po štúdiu som nastúpil na chirurgické oddelenie v Žiari nad Hronom, kde som spoznal môjho terajšieho primára Dalibora Panušku. Po pár mesiacoch ako som nastúpil, sa rozhodol primár odísť do zvolenskej nemocnice a mne dal ponuku ísť s ním. Samozrejme som neváhal a ponuku využil. Po nástupe na chirurgické oddelenie vo Zvolene som sa začal plne venovať úrazovej chirurgii, ktorú robím doteraz, a z ktorej mám atestáciu.,“ hovorí L. Mesiarik.

Prvé mesiace praxe boli pre mladého lekára ťažké. „Klinická prax bola ako keď hodia dieťa do vody a má sa samo naučiť plávať. Dôležité bolo na začiatku počúvať sestričky a skúsenejších kolegov,“ dnes s úsmevom spomína chirurg.  Zo skúsenosti hovorí, že  začínajúci chirurg sa nezaobíde bez domácej prípravy pred operačným výkonom, ktorý  ešte nerobil. Dôležité však je vedieť oddeliť súkromie od práce.  

MUDr. Mesiarik sa primárne venuje úrazovej chirurgii. „Operujem zlomeniny a poranenia mäkkých tkanív. Venujem sa artroskopickej operatíve ramien a kolien. Na našom pracovisku som zrealizoval prvú artroskopiu ramena a otvorenú stabilizáciu ramenného kĺbu tzv. Latarjetovu operáciu,“ hovorí  skúsený chirurg s tým, že v jeho praxi  je najzávažnejším ošetrenie polytraumatizovaného pacienta s početnými poraneniami a ohrozením života. „Náročné je zvládať každodenné 100% nasadenie a neustály časový stres. Dôležité pre mňa je mať stabilné domáce zázemie a rodinu, s ktorou viem od práce vypnúť,“ hovorí lekár a prezradil aj to, čo je podľa neho pre dobrého chirurga najdôležitejšie: „

Pokora. Ja sa riadim heslom: Drž sa pri zemi, aby si dlho nepadal a aby pád tak nebolel.“

Späť