Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Stravovanie v lete treba prispôsobiť horúčavám. Pozor si treba dávať na alkohol, sladené nápoje aj zmrzlinu

29.6.2022

Hneď s nástupom leta sme zaznamenali extrémne horúčavy. Tie samy o sebe sú veľkou záťažou pre organizmus. Preto je veľmi dôležité prispôsobiť letnému obdobiu aj stravu. Stravovanie v letných mesiacoch by malo byť ľahké, plné zeleniny a sezónneho ovocia, s obmedzených prísunom alkoholu a sladených nápojov. Pozor si však treba dávať aj na najväčšie letné lákadlo, a to je zmrzlina. Skryté riziko salmonelózy so sebou prináša aj táto letná maškrta. O tom, čo a, ako jesť v lete, aby sme boli sýti a zároveň sa cítili pohodlne, sme sa porozprávali s nutričnou terapeutkou Nemocnice AGEL Zvolen Ľubomírou Fraňovou.

Aké sú zásady toho, čo by sme v lete mali jesť?

Strava by v lete mala byť pestrá a ľahko stráviteľná. Kombinovať môžeme zeleninové šaláty

s kuracím mäsom alebo rybami, prílohy sa môžu vynechávať. Jesť by sme mali sezónne ovocie, ako sú  broskyne, marhule, maliny, černice, melóny, ríbezle. Zo zeleniny sú to paradajky, paprika, cukety, kaleráb, lebo si ich veľa z nás vie dopestovať aj doma, či už v záhradkách alebo na balkónoch.

Aké vitamíny je potrebné v lete prostredníctvom stravy dopĺňať?

Vitamín C – ovocím a  vitamín A, ktorý obsahuje mrkva, paradajky, maliny.

Čomu sa je lepšie v lete vyvarovať?

Ťažko stráviteľným a vyprážaným jedlám, rizikovým jedlám, medzi, ktoré patrí aj zmrzlina a majonézové šaláty.

Ako je to s alkoholom a sladenými nápojmi?

Alkohol nie je vhodný v lete, lebo organizmus odvodňuje. Ak už teda chceme v lete piť alkohol, vhodná je konzumácia vo forme miešaných nápojov, ale s rozumom, netreba to preháňať. Sladké nápoje spôsobujú pocit smädu, sú sladké a smäd nám neuhasia. Najvhodnejšie je piť čistú vodu alebo vodu s citrónom, piť treba priebežne celý deň a nielen vtedy, keď už pociťujeme smäd, veľmi dôležité je zabezpečiť pitný režim u detí a dôchodcov.

Aký spôsob prípravy jedál je v lete najlepší?

Grilovanie určite patrí k letu, jedlá pripravujeme aj varením, dusením a pečením, nevhodné je vyprážanie. Grilovať si môžeme mäso, ryby, zeleninu aj ovocie, napríklad ananás.

Pri príprave jedál je potrebné hlavne v lete dodržiavať hygienické zásady, čím znížime riziko kontaminácie potravín a jedál. Potraviny a jedlá je potrebné vhodne skladovať, dostatočne tepelne upraviť.

Späť