Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Zvolenská nemocnica od mája poskytuje poradenstvo laktačnej poradkyne. Mgr. Sanitrová: „Pre správne dojčenie sú kľúčové prvé hodiny po pôrode“

3.6.2022

Nemocnica AGEL Zvolen má pre mamičky ďalšiu novinku. Na základe mnohých žiadostí nemocnica zazmluvnila a od mája poskytuje služby laktačnej poradkyne. Práca Mgr. Jany Sanitrovej spočíva hlavne v praktickej pomoci matkám s technikou dojčenia, vysvetlenie správnych polôh dojčenia, prisatie bábätka, čo je kľúčové pre tvorbu mlieka a dostatočné pitie bábätka na prsníku. Cieľom je podpora mamičiek v dojčení a poskytnutie všetkých informácií, ktoré ich budú zaujímať. Mgr. Sanitrová zodpovedala aj ďalšie otázky.

Vyštudovali ste pedagogické minimum a neskôr ste si urobili kurz laktačnej poradkyne. Myslíte si, že laktačnou poradkyňou sa môže stať ktokoľvek? Je tento kurz náročný?

Vyštudovala som strednú a vysokú školu pedagogickú a venovala som sa niekoľko rokov práci s deťmi. Laktačný kurz som si robila až pri vlastných deťoch a po skúsenostiach  s dojčením, o ktorom som si myslela, že bolo bezproblémové, na čo sa už teraz pozerám inak a v tomto čase by som to už netvrdila. Kurz trval ¾ roka, bol plný informácii, najnovších vedeckých štúdií a hlavne nechýbali praktické ukážky. Výstupom bolo niekoľko testov, riešenie rôznych modelačných situácii, vedomostná skúška, praktická ukážka a  popis polôh, prisatia a určenie výdatnosti pitia dieťatka na prsníku. Každoročne je potrebné si spraviť recertifikáciu, čiže jeden pokročilý kurz a následné pretestovanie. Nie, nie je to pre každého, lebo nie každý človek túži takúto prácu robiť, ale kto áno a volá ho to, môže to skúsiť. Je to krásna práca a má veľký zmysel, pre mňa určite.

Čo vás priviedlo k myšlienke laktačného poradenstva?

Moja prvotná myšlienka nebola, že chcem byť laktačnou poradkyňou, to sa vyvíjalo postupne s nápadom alebo potrebou, keď som čakala prvého syna Chcela som byť pripravená na pôrod a aby som to dobre zvládla absolvovala som prípravu v pôrodnici. Bolo to skvelé, pôrodná asistentka fundovaná...Ale bolo to veľa informácii o pôrode a za krátky čas, ešte som to asi týždeň spracúvala. No chcela som vedieť aj ďalšie  informácie po pôrode čo sa týka starostlivosti o bábätko, o dojčení,  ale vo forme viacerých stretnutí. Takže prišiel nápad realizovať takúto formu predpôrodných príprav a nasledovalo niekoľko rokov vzdelávania s odborníkmi (doktori, pôrodné asistentky, fyzioterapeuti a mnoho iných). A tak môžem teraz povedať, že sa venujem ženám v období tehotenstva, pôrodu, šestonedelia i dojčenia. Veľmi sa mi pri tom páči tá kontinuálna starostlivosť  o ženu. Toto je smer,  akým by sme sa mali uberať.

Je toto poradenstvo podľa vás rozšírené, alebo o tom ešte mnoho žien nevie, prípadne sa hanbí a osloví s pomocou radšej kamošku alebo skúsenú osobu?

Myslím si, že v spoločnosti  je už rozšírené povedomie o tejto službe. Ak aj žena po pôrode túto vedomosť nemá, tak sa jej tá informácia isto dostane, či už prostredníctvom odporúčania pediatra, rodiny, kamarátky alebo pri vyhľadávaní vecí ohľadom dojčenia na internete, kde je dostupný zoznam poradkýň.  Určite sa nájde skupina žien, ktoré aj pri problémoch s dojčením laktačnú poradkyňu neoslovia, alebo váhajú a potom, až keď je už situácia veľmi vyhrotená, sa k tomu odhodlajú. Vždy je lepšie riešiť problém s dojčením v zárodku. Za seba môžem povedať, že sa stretávam so záujmom maminiek situáciu riešiť, pretože im na dojčení záleží.

Zdá sa, že problémy s dojčením sú u mamičiek čoraz rozšírenejšie. Myslíte si, že majú dnešné mamičky skutočne častejšie problémy s tvorbou mlieka či technikou, alebo sa o tom len viac hovorí?

Mnohé ženy sa počas dojčenia stretnú s rôznymi problémami a častokrát ich to prekvapí, pretože dojčenie  sa vníma  ako prirodzené a že ide vlastne hladko, realita však často býva iná.  Samozrejme, sú aj ženy, ktoré dojčia a nemajú problémy. Vždy to tak bolo. Čo vnímam ako kľúčové, aby sa matka vyhla takýmto problémom je zaujímať sa o informácie o dojčení ešte pred pôrodom, po pôrode praktická pomoc s technikou a v prípade nejakých ťažkostí to včas riešiť.  A potom môže byť dojčenie naozaj uspokojivé pre ženu aj bábätko, pretože výrazne zjednodušuje starostlivosť o dieťatko a nie je to len o kŕmení, ale aj o vytváraní vzťahovej väzby.

Vedeli by ste zo svojich skúseností zhodnotiť čo spôsobuje najčastejšie problémy pri dojčení? Majú ženy zlú techniku alebo zohráva úlohu aj nedostatočná tvorba mlieka zo stresu?

Prvé hodiny a dni po pôrode sú kľúčové pre dojčenie, čiže  práve v pôrodnici sa môže dojčenie dobre „naštartovať“. Hlavne, ak je umožnený  bonding po pôrode,  kde má bábätko priestor a čas na dojčenie. Hovoríme o „zlatej (prvej) hodinke“ po pôrode, kde ak sa dieťatko má možnosť dojčiť, tak tieto ženy majú oveľa vyššiu tvorbu mlieka a potom sú tu ďalšie aspekty ako správne prisatie, poloha, pomoc “hands on“, dojčenie podľa potrieb bábätka a tiež získavanie informácií o dojčení zo spoľahlivých zdrojov. Takto sa možno vyhnúť mnohým problémom od nedostatočnej tvorby mlieka po bolestivé bradavky v dôsledku nesprávnej techniky dojčenia. Práve to sú najčastejšie problémy, s ktorými sa stretávam, no sú to aj neprisávajúce sa bábätká, zápaly, či zablokované mliekovody a neskôr aj dojčenecké štrajky v dôsledku zníženia tvorby a toku mlieka.

Máte nejaké osvedčené rady pre mamičky ako podporiť tvorbu mlieka? Pomáhajú podľa vás nejaké konkrétne potraviny a čaje? Čo si myslíte o tom, že vinea podporuje tvorbu mlieka?

Určite dojčenie podľa potrieb bábätka, dostatočne častou stimuláciou prsníka sa podporuje tvorba mlieka, už spomínaný bonding -  kontakt koža na kožu, kedy dochádza k tvorbe potrebných hormónov pre tvorbu mlieka ( oxytocín, prolaktín). Ak nastane situácia, že tvorbu je potrebné podporiť, pretože nie je dostatočná, tak asi najúčinnejšia u žien je senovka grécka a benedikt lekársky (výživové doplnky), ale niekomu zaberie aj čistá  hroznová šťava (nie Vinea), alebo čaj pre dojčiace ženy. Nie je nutné sa “prelievať“ vodou.

Aká je podľa vás optimálna doba dojčenia dieťaťa a kedy ho treba začať odstavovať? A ako zastaviť tvorbu mlieka?

To, ako dlho bude žena dojčiť, je na jej vlastnom rozhodnutí. Ja podporujem dlhodobé dojčenie a ak žena chce vzdať dojčenie pre nejaký problém, tak jej viem pomôcť a podporiť ju, pretože to má mnoho benefitov pre zdravie dieťaťa.

Na záver večne diskutovaná téma dojčenie na verejnosti. Aký je váš názor?

Toto je poslednou dobou dosť spomínaná téma. Ak žena dojčí mimo domu, tak preto, že jej dieťatko je hladné a ona ho potrebuje nakŕmiť. Nerobí to preto, že sa jej páči odhaľovať sa na verejnosti. Určite je pre ňu pohodlnejšie nadojčiť bábätko doma, lenže to by znamenalo, že by nemohla nikam chodiť. Nakoľko sa niekedy hlad u dieťatka nedá predvídať, keďže dieťa počas dojčenia pije vždy rôzne množstvá mlieka. Ak vidíme vonku kŕmiť matku dieťaťa fľašou, nikto sa nad tým nepohoršuje, my dospelí sa tiež niekedy najeme vonku v meste, a tak isto sa niekedy vonku nadojčí aj dieťa.

Späť