Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Zvolenská nemocnica rozšírila svoje fyzioterapeutické služby

26.5.2022

Nemocnica AGEL Zvolen po skončení pandémie koronavírusu sústreďuje svoju pozornosť na rozvoj všetkých oblastí a aktivít, ktoré boli dlhé mesiace neplánovane v útlme. Veľký záujem a rozvoj aktuálne zaznamenáva Fyziatricko-rehabilitačné oddelenie. Od apríla poskytuje aj novinku – manuálnu lymfodrenáž, ktorú vykonáva diplomovaná fyzioterapeutka Pavlína Polcová.

Manuálna lymfodrenáž je základom liečby lymfatických opuchov. Jej cieľom je podpora a posilnenie pôvodnej vstrebávacej a transportnej funkcie lymfatickej sústavy. ,,Hlavným princípom tejto techniky je vyvíjanie jemného tlaku na kožu a podkožie. Dôležitý je aj smer hmatov drenáže, dodržiava sa orientácia lymfatických ciest. Ide o kombináciu štyroch základných hmatov, ktoré sú dané do zostáv pre každú časť tela.  Manuálna lymfodrenáž trvá v rozmedzí 45 až 60 minút,“ vysvetľuje skúsená odborníčka, fyzioterapeutka Pavlína Polcová.

Pacienti už o novinke vedia a stále viac sa ich na túto konkrétnu procedúru objednáva. ,,Manuálna lymfodrenáž je vhodná pre pacientov s lymfedémom, ktorý môže vzniknúť napríklad poúrazovo alebo pooperačne. V častej miere sa vyskytuje u pacientiek po chirurgickej liečbe rakoviny prsníka,“ hovorí P. Polcová.  Túto techniku však vykonáva len odborník – certifikovaný fyzioterapeut so znalosťou anatómie lymfatického systému, na odporúčanie a za pravidelnej kontroly odborného lekára.

Dôležitou súčasťou liečby lymfedému  je aj kompresívna terapia, ktorá spočíva v naložení viacvrstvovej bandáže krátkoťažným ovínadlom alebo nosením elastického návleku. Komplexná liečba tiež zahŕňa antiedematózne (drenážne) cvičenie na podporu odtoku lymfy z postihnutého kvadrantu tela. Pacient najskôr podstúpi manuálnu lymfodrenáž, následne sa končatina zabandážuje a pacient cvičí zostavu cvikov na zmiernenie opuchu končatiny.

Manuálna lymfodrenáž je hradená zdravotnou poisťovňou 10-krát za šesť mesiacov. Liečba je intenzívna, pacienti absolvujú túto procedúru denne v priebehu desiatich po sebe idúcich pracovných dní.

Späť