Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
[email protected]

O nemocnici

Pozor na melanóm, je to jedna z najagresívnejších zhubných rakovín kože

2.5.2022

Melanóm, druh rakoviny kože. Agresívna, ťažká diagnóza, ktorá u každého vzbudzuje obrovské obavy a rešpekt. Počet prípadov tohto zhubného nádoru každým rokom narastá, pričom najvýznamnejším rizikovým faktorom je UV žiarenie. Dnešný svetový Melanoma day je realizovaný s cieľom zvýšiť povedomie o tejto chorobe a predovšetkým zacieliť na jej prevenciu, ktorú má každý z nás vo vlastných rukách.

„Malígny melanóm je zhubný nádor kože, ktorý vzniká malígnou transformáciu melanocytov. Najčastejšie postihuje kožu, ale môže byť lokalizovaný aj na slizniciach či v oku. Malígny melanóm  vzniká najčastejšie transformáciou pigmentového névu (znamienka), ktoré zmení veľkosť, tvar a farbu,“ hovorí MUDr. Petronela Lalíková, onkologička Nemocnice AGEL Zvolen. Tento druh rakoviny je veľmi nebezpečný. „V 80 % upozorní na diagnózu zmena zafarbenia, zmena veľkosti aj čo sa týka priemeru aj čo sa týka výšky, zneostrenie ohraničenia znamienka, jeho asymetria, náchylnosť ku krvácaniu, svrbenie, vytvorenie rany na povrchu,“ vysvetľuje onkologička. . Melanóm vo väčšine prípadov býva na prvý pohľad iný ako okolité znamienka.

Alarmujúcim je fakt, že melanóm patrí k nádorom, ktorých počet každoročne narastá. „Je to agresívny nádor, rýchlo sa rozširuje a zakladá metastázy. Podľa posledných údajov je 17-tou najčastejšou onkologickou diagnózou v celosvetovom meradle. Z údajov za rok 2020 obsadila  Slovenská republika  4. miesto na svete v počte úmrtí a toto ochorenie, čo len potvrdzuje agresívne správanie tohto nádoru,“ informuje MUDr. Lalíková. Najvýznamnejším rizikovým faktorom je v tomto prípade UV žiarenie, rizikové sú predovšetkým osoby s tendenciou k spáleniu pokožky. Medzi ďalšie rizikové faktory patrí genetická predispozícia, chronická mechanická iritácia kože, oslabený imunitný systém, vyšší vek a veľký počet znamienok. Kľúčovým pre úspešnosť liečby je včasný záchyt ochorenia a včasné chirurgické odstránenie. „V prípade pokročilého ochorenia sú v súčasnosti na trhu moderné molekuly, ktoré však na Slovensku nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia a je teda pred liečbou potrebné požiadať o schválenie, čím, ale  samozrejme dochádza k časovému odkladu liečby,“ hovorí MUDr. Lalíková. A aké sú jej odporúčania na prevenciu? „Na slnku sa správajte zodpovedne, v období najväčšieho slnečného žiaru sa slnečnej expozícii vyhnite, najmä  v čase medzi 11:00 až 16:00 hod. Chráňte svoju pokožku širokospektrálnymi ochrannými prípravkami minimálne s SPF 30, používajte ochranné oblečenie, klobúky, okuliare s UV filtrom. Detskú pokožku je potrebné chrániť ešte starostlivejšie, používajte prípravky minimálne SPF 50  a predovšetkým sa vyhýbajte soláriám,“ hovorí MUDr. Lalíková. Tiež je dôležité si pravidelne kontrolovať pokožku a materské znamienka, nečakaný vznik nových, alebo akákoľvek zmena či obavy je potrebné konzultovať s praktickým lekárom a dermatológom.

Pravidelne si kontrolujte svoju pokožku a materské znamienka -nečakaný vznik nových materských znamienok, zmeny veľkosti, tvaru a farby už existujúcich materských znamienok a akékoľvek obavy konzultujte so svojím praktickým lekárom a dermatológom .

Späť