Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Prví pacienti vyskúšali vo Zvolene novú metódu liečby chronickej bolesti. Biodermálne nite im majú pomôcť zbaviť sa bolesti v chrbtici, chrbáte či na rukách

21.3.2022

Prišli, aby sa im uľavilo od dlhotrvajúcej bolesti. Prví pacienti absolvovali v ambulancii chronickej bolesti v Nemocnici AGEL Zvolen novú metódu liečby svojich problémov aplikáciou tzv. biodermálnych nití. Očakávajú zmiernenie svojich problémov a zlepšenie svojho zdravotného stavu.

„Od 14. februára ponúkame liečbu chronickej bolesti touto novou metódou aplikáciou biodermálnych nití. Používajú sa ako doplnková liečba bolestí pohybového aparátu. Pri tejto metóde sa zavádza komplexný biomateriál, teda biodermálne nite Bijou Thread do tkaniva, ktoré sa zhodujú s tkanivom ľudského organizmu. Nevyvolávajú nežiadúce reakcie na cudzorodý materiál a vstrebú sa do 180 dní,“ vysvetľuje MUDr. Zuzana Halanová z ambulancie chronickej bolesti, ktorá je zároveň garantkou novej liečby. Prví pacienti potvrdzujú, že o novinku je veľký záujem a určená je pacientom všetkých vekových kategórií. Pri aplikácii biodermálnych nití nemali žiadne problémy a aj keď na pohľad sa môže zdať, že ide o bolestivú metódu, opak je pravdou. ,, Doteraz som nenavštevoval ambulanciu chronickej bolesti, recenziu na novú metódu som našiel na internete a rozhodol som sa to vyskúšať. Celý deň sedím v aute a z toho mám dlhodobo bolesti chrbta. Očakávam, že mi táto novinky pomôže zbaviť sa bolesti,“ hovorí 21-ročný Marián. Ďalšia pacientka, 63-ročná Anna bola operovaná na tzv. karpálny tunel na oboch rukách. K tomu sa pridružili bolesti krčnej chrbtice, ktoré jej vystreľujú až do hlavy a ramien. Od bionití   očakáva uvoľnenie bolesti, ktoré by mali postupom času ustupovať. Do tretice metódu biodermálnych nití absolvovala aj 51-ročná Jana, ktorá má bolesti po operácii hernie disku. ,,Spravili sa mi zrasty, ktoré tlačia na nervové zakončenia smerom do nôh. Verím v úľavu od bolesti a zlepšenie zdravotného stavu.“ Po mesiaci môže ísť na ďalšiu aplikáciu, čo už teraz vie, že určite využije.

,,Niť sa zavádza do hĺbky niekoľko milimetrov až centimetrov, avšak nehrozí poškodenie nervov ani ciev, a tieto nite po vstrebaní zanechávajú za sebou kolagénovú mriežku,“ hovorí odborníčka. Výhodou takejto liečby je, že pacient nemusí chodiť každý týždeň na liečbu, zlepší sa prekrvenie, dodávka kyslíka, lymfatický obeh, uvoľní sa svalstvo a zlepší sa výživa šliach. Táto liečba je doplnková a nie je hradená zo zdravotného poistenia

Prvé zmienky o aplikácii cudzieho materiálu do tela za účelom terapie boli popisované už 2000 rokov pred našim letopočtom v Egypte. V 10. storočí nášho letopočtu v Číne používali ovčiu vlnu a jej vlákna zavádzali do bolestivých miest. Najväčší rozmach tejto techniky nastal v 60. rokoch minulého storočia najmä v Číne, ale postupne aj v Kórei, kde sa od terapeutického využitia prešlo aj ku kozmetickému. Postupne sa táto metodika zlepšovala a používa sa celosvetovo.

Späť