Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Celiakiu nepodceňujte, varujú odborníci. Zabrániť sa jej nedá, má genetickú bázu, odborníci ju však vedia spoľahlivo diagnostikovať

17.3.2022

Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré pacientom dokáže poriadne znepríjemniť život. Dobrou správou pre ľudí, ktorí touto chorobou trpia našťastie je, že dnes je diagnostika rýchla a vďaka dodržiavaniu stravovacích návykov dokážu žiť plnohodnotný život. Podrobnosti o celiakii nám porozprával MUDr. Július Baláž, primár Interného oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen.

Celiakia, niekedy nazývaná celiakálna sprue alebo glutén-senzitívna enteropatia, je imunitná reakcia na konzumáciu lepku, proteínu nachádzajúceho sa v pšenici, jačmeni a raži, niečo menej ho obsahuje aj ovos. Je to v skutočnosti autoimunitná choroba, u geneticky predisponovaných jedincov. „Ak máte celiakiu, konzumácia lepku spúšťa imunitnú odpoveď vo vašom tenkom čreve. V priebehu času táto reakcia poškodí výstelku tenkého čreva a bráni mu absorbovať niektoré živiny. Nejde o alergiu, nakoľko jej patogenéza je odlišná, ale nejde ani o potravinovú intoleranciu, pretože je sprostredkovaná imunitným systémom a jej pôvod nie je metabolický,“ začína svoje vysvetľovanie primár MUDr. Júliu Baláž. Celiakia sa zvykne prejaviť v dvoch vlnách, v 8. až 12. mesiaci života a v tretej až štvrtej dekáde života. U detí sa začne prejavovať po začatí príjmu stravy obsahujúcej glutén, v období dospievania sa zvykne zmierniť. Medzi treťou a štvrtou dekádou sa symptómy často znovu objavia. „V minulosti sa predpokladalo, že zaraďovaním lepku do stravy vo väčšom množstve alebo podávaním s dojčením možno ochorenie zmierniť alebo mu predchádzať.

Žiaľ, neexistuje žiadne opatrenie, ktoré by mohlo zabrániť vzniku choroby, pretože má genetickú bázu. Možno odporučiť, aby sa zavedenie lepku uskutočnilo medzi štvrtým a dvanástym mesiacom. Ak to urobíme predtým, môžeme spôsobiť intoleranciu na lepok v dôsledku predčasného zavedenia a ak neskôr, zvýši sa pravdepodobnosť taktiež,“ hovorí odborník.

Symptómy ochorenia odpovedajú malabsorpčnému syndrómu, ktorý môže mať rôznu intenzitu. Naviac tieto symptómy môžu byť nekompletné, resp. oligosymptomatické. Hnačky, úbytok váhy sú hlavným príznakom, avšak u jeden pätiny pacientov nemusia byť žiadne gastrointestinálne príznaky. U pacientov býva váhový úbytok, slabosť, únava, nafukovanie, kožné prejavy, dermatitis herpetiformis Duhring, opuchy, často anémia z nedostatku železa či kyseliny listovej, hypokalémia či artralgie. „Rozpoznanie celiakie by dnes nemal byť problém ani u lekára, ani u pacienta. Samozrejme, treba na toto ochorenie myslieť. Avšak v dobe internetu často pacienti prídu s podozrením na uvedené ochorenie, resp. ak niekto má v rodine celiakiu. Diagnózu však môže stanoviť a potvrdiť hlavne sérologické vyšetrenie a histologické vyšetrenie tenkého čreva z biopsie,“ hovorí svoje poznatky z praxe MUDr. Baláž.

Hlavná liečba je podľa jeho slov bezlepková diéta. V začiatku ochorenia je často aj nutnosť substitúcie železa, kyseliny listovej, minerálov a podobne. „U dospelých stabilizovaných pacientov s celiakiou už len prakticky bezlepková diéta. Pri rezistentných formách na bezlepkovú diétu sa podávajú aj kortikoidy. Ak ani potom nie je zlepšenie, treba znovu prehodnotiť diagnózu,“ uviedol primár zvolenského interného oddelenia. Celiakiu určite netreba podceňovať. V prípade neliečenia či neriešenia dochádza postupne k chradnutiu, a to v dôsledku prítomného malabsorbčného syndrómu, prehlbovaniu slabosti, únave, výraznému váhovému úbytku, hlavne u detí. Vynechanie bezlepkovej diéty spôsobí návrat ťažkostí, ktoré pacienta donútia znovu sa vrátiť k bezlepkovej diéte. „Taká je skúsenosť. Neliečená celiakia by mohla byť aj fatálna. Mal som pacientku, ktorá prišla na vyšetrenie po 50. roku života ku mne. Mala váhový úbytok do 20 kg, slabá, unavená, anemická s hnačkou, bolesťami brucha, liečená viac rokov na osteoporózu s kompresívnymi fraktúrami driekových stavcov. Musela byť hospitalizovaná. Vyšetreniami vrátane histológie tenkého čreva bola potvrdená celiakia a indikovali sme bezlepkovú diétu. Pri kontrole mesiac po hospitalizácii mala váhový prírastok 5 kg a evidentne klinicky zlepšená. Momentálne chodí na kontroly 1x ročne, pričom jej stav plne stabilizovaný,“ dodáva primár.

Späť