Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Zvolenská nemocnica stále bojuje s pandémiou, počet pacientov opäť stúpol. Veľkokapacitné očkovacie centrum k poslednému marcu končí

9.3.2022

Pandemická situácia je vo zvolenskej nemocnici stále vážna. Počty hospitalizovaných pacientov v posledných dňoch znovu stúpli, nemocnica si ani zďaleka nemôže povedať, že pandémia končí. Zdravotníci už dva roky robia, čo môžu, aby zvládli starostlivosť o všetkých pacientov. Desiatky ich kolegov sú stále mimo pracovného procesu kvôli potvrdenému koronavírusu, a to nemocnica očakáva aj príchod ukrajinských pacientov.

Hoci sa pandémii nevenuje v týchto pohnutých časoch už prioritný záujem, u nás je situácia stále vážna a za posledné dni počet pozitívnych pacientov vzrástol. Aktuálne poskytujeme zdravotnú starostlivosť 75 pozitívnym pacientom, ktorí sú umiestnení do dvoch našich nemocníc tak vo Zvolene, ako aj v Krupine. Ďalších 11 pacientov máme suspektných. Stav jedného si vyžaduje kvôli závažnosti napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu a 6 sú napojení na neinvazívnu ventiláciu,“ hovorí riaditeľka Nemocnice AGEL Zvolen Ing. Ľudmila Veselá. Vedenie nemocnice rieši aj výpadok zamestnancov, k dnešnému dňu chýba z dôvodu koronavírusu 40 zamestnancov. Vzhľadom na tento objektívny stav je zatiaľ predčasné hovoriť o spustení plánovanej operatívy.

Nemocnica rieši aj otázku poskytovania zdravotnej starostlivosti a ponuky práce Ukrajincom, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom. Máme voľné pracovné miesta najmä v oblasti ošetrovateľstva, chýbajú nám sestry a ošetrovateľský personál, ale aj lekári. Ak by bol záujem medzi utečencami, vieme im vyjsť v ústrety a zamestnať ich. Dôležité je poznamenať, že do kontaktu s pacientom bude môcť prísť iba personál aspoň so základnou schopnosťou dohovoriť sa. Rovnako je to v rámci poskytovania akútnej zdravotnej starostlivosti, ktorú poskytneme každému, kto ju bude potrebovať. Pripravujeme sa aj na to, že na Ukrajine je horšia situácia tak s pandémiou, ako aj s chorobami ako tuberkulóza, tetanus, záškrt, ktoré u nás už takmer vymizli,“ vysvetľuje Ing. Veselá.

Vzhľadom na takmer nulový záujem o vakcináciu proti koronavírusu, Banskobystrický samosprávy kraj k 31. marcu ukončuje činnosť Veľkokapacitného očkovacieho centra v budove Doprastavu. Povinnosť vakcinovať máme na základe príkazu ministra aj naďalej, budeme ju však zastrešovať sami v rámci niektorej zo svojich ambulancií. Záujemcovia budú o mieste a čase vakcinácie včas informovaní,“ dodala riaditeľka nemocnice. 

Späť