Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Lekár Viliam Štiefel: „Sprevádzal som ľudí na konci ich života, gynekológia je však o začiatku života.“

25.2.2022

Od polovice februára v Detve v spolupráci mesta a Nemocnice AGEL Zvolen funguje nová gynekologická ambulancia. Zastrešuje všetky bežné služby pre pacientky, pričom výhodou je možnosť okamžitého riešenia v prípade potreby okamžitej hospitalizácie či ďalších odborných vyšetrení so zvolenskou nemocnicou. S mladým lekárom, MUDr. Viliamom Štiefelom, lekárom, ktorý v ambulancii ordinuje sme sa porozprávali, prečo si vybral práve gynekológiu, ale aj o odvahe vychovávať deti.

Koľko rokov už pôsobíte ako gynekológ?

Gynekológii sa venujem od roku 2015.

Kde ste študovali a prečo ste sa rozhodli pre gynekológiu?

Štúdium som ukončil na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave v roku 2013. Medzitým som ešte jeden a pol roka pracoval na onkologickom oddelení, kde som sa veľakrát stretával s pacientmi s infaustnou prognózou, ktorým sa už nedalo pomôcť napriek intenzívnej liečbe. Preto som sa  neskôr rozhodol začať hľadať odbor, kde by som sa cítil viac užitočnejší a takým je aj gynekológia a pôrodníctvo. Sprevádzal som niekoľkých ľudí na konci ich života, tu som však na jeho začiatku, čo vnímam oveľa pozitívnejšie, napriek pocitu, že lekár je pod väčším tlakom, pretože chyby sa v pôrodníctve málokedy odpúšťajú. Lekár si jednoducho musí dávať väčší pozor, čo si vyžaduje zodpovednejší prístup. Aj keď som len mladý lekár, vďaka tomu, že ambulancia bude spolupracovať s odborníkmi gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia vo Zvolene, verím že sa nám v regióne okresu Detva podarí poskytovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Nielen teda tehotným ženám počas prenatálneho obdobia až do pôrodu v jednej z najobľúbenejších pôrodníc Banskobystrického kraja vo Zvolene, ale aj gynekologickým pacientkam vyžadujúcim operačnú starostlivosť.

Ste lekár, ktorý pracuje so ženami  a budúcimi mamičkami, dokážete sa od tejto práce odosobniť?

Práca na onkológii ma naučila dokázať sa do istej miery odosobniť, lekár sa vtedy rozhoduje na základe objektívnych dôkazov získaných počas vyšetrovania (princípy evidence based medicine), emócie tak neodvedú jeho pozornosť nesprávnym smerom.

Ako gynekológ aký máte vzťah deťom a samotným mamičkám?

Vlastné deti zatiaľ ešte nemám, no s rodičovstvom malé skúsenosti mám, keďže snúbenica už jedno dieťa má, dcéru. Myslím si, že nájsť v sebe odvahu vychovávať dieťa je náročné, obzvlášť, ak chcete v dnešnej dobe vychovať slušného človeka. To dá zabrať oveľa viac, ako sa stať bohatým a slávnym. O to viac obdivujem ženy, ktoré sú na to samy.

Ak vnímate vaše povolanie ako poslanie, ako vyzerá Váš život mimo pracovnú dobu?

Aj keď je naše povolanie viac poslaním, mimo pracovnú dobu sa snažím najmä oddychovať a načerpať nové sily. Je to dôležité, aby lekár profesionálne nevyhorel. Mám rád akúkoľvek manuálnu robotu, pri ktorej si človek dokáže vyčistiť hlavu.

Preferujete skôr profesionálny odstup, alebo osobnejšie poradenstvo?

Preferujem skôr profesionálny odstup, pretože v pôrodníctve platia Murphyho zákony asi dvojnásobne, a teda tam, kde nechceme pripustiť, aby sa okolnosti a priebeh tehotenstva či pôrodu pokazili (napríklad v prípade rodiny, príbuzných či žien kamarátov), v takých prípadoch sa predsa niečo pokazí a nejde podľa plánu.

Občas sa stáva, že pacientky nepovedia úplne všetko a veľakrát sú to aj podstatné informácie. Ako s tým bojujete a ako ich presvedčíte, aby sa nebáli komunikovať?

S pacientkami sa snažím komunikovať ústretovo, aby sa nebáli povedať pravdu, len vtedy im totiž dokážeme pomôcť najlepšie a najrýchlejšie.

Ako sa  zvyknete po práci odreagovať?

Po práci si rád pozriem dobrý seriál či film, alebo si vyvetrám hlavu na bicykli, prípadne pri nejakej manuálne zručnej robote (okolo domu, auta a pod.) 

Späť