Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Ako zmenila pandémia koronavírusu chod lekární?

15.2.2022

Pandémia koronavírusu ovplyvnila životy lekárom, zdravotníckemu personálu, pacientom, ale v neposlednom rade aj chod lekární. Čo sa vplyvom pandémie zmenilo, ako sa zmenili pacienti v lekárňach a či zaznamenali výpadky liekov alebo doplnkov sme sa spýtali Mgr. Petra Podhorského, vedúceho farmaceuta Lekárne AGEL Zvolen.

„Počas prvej vlny sa nemocnica, ale aj naša lekáreň, začala pripravovať na zvýšené počty nakazených, biela medicína sa postupne utlmovala. Lekári, sestry, aj my, pracovníci lekárne, ale aj ostatný personál sa začínal učiť pracovať v nových podmienkach. Prácu nám sťažovalo používanie ochranných pomôcok, neustále testovanie, ale aj začínajúci vzdor a nedisciplinovanosť niektorých klientov. Momentálna situácia je u nás v lekárni ale pokojná,“ hovorí vedúci farmaceut.

Podľa jeho slov už na začiatku pandémie pozorovali u pacientov zmenu v zmýšľaní. „Mnohí nechceli len pasívne čakať na možné ochorenie. Nevyhli sme sa však aj rôznym dezinformáciám. V úvode pandémie sme pocítili zvýšený záujem o rúška, neskôr respirátory, rukavice, dezinfekciu, ktorých bol na začiatku obrovský nedostatok. Nikto nebol na takýto dopyt pripravený, zásobovanie viazlo a to, čo bola do nedávna bežná vec, zrazu bol nedostatkový tovar. Klienti blúdili z jednej lekárne do druhej,“ spomína Mgr. Peter Podhorský.

Ruka v ruke s touto situáciou zaznamenali v Lekárni AGEL Zvolen aj prvé požiadavky na liečivo Ivermektín, ktoré bolo dostupné len na veterinárne účely. „No ani toto niektorých klientov neodradilo a dožadovali sa aj týchto liečiv. Po prvotnej eufórii a hlavne zaznamenaní nežiadúcich účinkov, dokonca predávkovaní, sa od používania začalo upúšťať. Tento liek pomaly, ale isto upadá do zabudnutia, aj keď z času na čas sa s požiadavkou na jeho výdaj stretávame, a to najmä z radov ľudí, ktorí sú aj napriek vedecky podloženým informáciám zarytými odporcami očkovania proti covid-19,“ hovorí.

Ďalšou zmenou v lekárni bolo to, že zaznamenali zvýšený záujem o voľnopredajné prípravky, najmä vitamíny D, C, B, ale aj o zinok, selén, komplexné multivitamíny a minerály. „Zvýšený záujem bol o prípravky na podporu imunity na báze hlivy ustricovej a kolostra. Objednávky nám boli krátené a bojovať sme museli o každú jednu zásielku. Teraz sa už situácia upokojila,“ dodáva Mgr. Podhorský.

Späť