Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

„Slovensko je druhou najhoršou krajinou s výskytom nádorov hrubého čreva,“ hovorí zvolenská onkologička

4.2.2022

Štvrtý február je považovaný za Svetový deň boja proti rakovine. Je potrebné, aby sa toto ochorenie pravidelne dostávalo do povedomia širokej verejnosti a vďaka Únii pre medzinárodná kontrolu rakoviny (UICC) si ho pripomíname práve dnes, 4. februára. Zhubné nádory hrubého čreva patria medzi nádory, ktoré majú šancu na vyliečenie len vtedy, ak sa včas zistí a lieči. Aké sú genetické predispozície či prevencia, sme sa spýtali onkologičky MUDr. Petronely Lalíkovej z Nemocnice AGEL Zvolen.

Podľa posledných dostupných dát na Slovensku diagnostikuje odhadom 5000 ľudí ročne s rakovinou hrubého čreva. Prevalencia kolorektálneho karcinómu v posledný rokoch dramaticky rastie, celosvetovo je to odhadom 1,93 milióna nových prípadov ročne. Úmrtie na zhubný nádor čreva je  celosvetovo treťou najčastejšou príčinou vedúcou k smrti. „Z dát za rok 2020 bolo Slovensko druhou najhoršou krajinou s výskytom nádorov hrubého čreva na svete s incidenciou 43,9 nových pacientov v prepočte na 100 000 obyvateľov, čo sa týka oboch pohlaví “ hovorí onkologička. O tomto ochorení sa často hovorí, že je dedičné. „Kolorektálny karcinóm sa najčastejšie vyskytuje ako sporadická choroba, teda nie je podmienená geneticky.  Približne 20 % kolorektálnych karcinómov sa ale vyskytuje v rodinnom kontexte. Menej ako polovica z nich vzniká ako dôsledok známej dedičnej vlohy. V ostatných rodinných prípadoch nie je príčina známa. Rodinný výskyt môže byť spôsobený nielen spoločnými zdedenými génmi, ale aj spoločnými faktormi  v prostredí zvyšujúcimi toto riziko,“ vysvetľuje MUDr. Lalíková.

Na vzniku rakoviny hrubého čreva sa do istej miery podieľa aj strava. „Z hľadiska zloženia stravy riziko ochorení zvyšuje nízky obsah vlákniny a antioxidantov,  ako aj zvýšený príjem červeného mäsa, najmä chemicky konzervovaného, mäsových výrobkov, údenín, živočíšnych tukov, zvýšený príjem alkoholu a fajčenie. Potvrdený je aj vplyv obezity. Ani jednej zložke však nemožno pripísať rozhodujúci podiel na etiopatogenéze. Skôr sa ukazuje, že  pôsobia vzájomne ako súčasť životného štýlu spolu s obezitou a telesnou inaktivitou a takto sa podieľajú na celkovom riziku,“ uviedla onkologička zvolenskej nemocnice. Podľa jej slov medzi príznaky tohto nebezpečného ochorenia patria bolesti brucha, necielený váhový úbytok, slabosť, prítomnosť krvi v stolici, zmena charakteru stolice - striedanie zápchy a hnačky. V prípade týchto symptómov  je potrebné okamžite navštíviť odborníka.

Včasný záchyt kolorektálneho karcinómu v potenciálne vyliečiteľnom štádiu umožňuje skríning kolorektálneho  karcinómu. „Je zameraný na vekovú skupinu 50-74 rokov, títo pacienti majú nárok jedenkrát za 2 roky na vyšetrenie stolice, ktoré zistí prípadnú prítomnosť krvi v stolici. V prípade pozitívneho výsledku je pacientovi doporučené absolvovať kolonoskopické vyšetrenie.  Primárnu skríngovú kolonoskopiu je možné absolvovať aj v prípade negatívneho testu na okultné krvácanie 1 krát za 10 rokov. Ohľadom skríningových metód sa treba informovať u svojho obvodného lekára,“ dodáva onkologička MUDr. Lalíková.
Späť