Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Riaditeľka zvolenskej nemocnice: „Mnohí z nás prišli kvôli pandémii o svojich blízkych, naďalej však bojovali o zdravie a životy našich pacientov“

21.1.2022

V súvislosti s pandémiou koronavírusu čelí zdravotníctvo dlhodobému tlaku a obrovskému náporu, výnimkou nebola v uplynulom roku ani Nemocnica AGEL Zvolen. Stáť v tejto dobe na čele zdravotníckeho zariadenia a snažiť sa aj napriek nepriaznivej situácii o progres, predstavuje obrovskú zodpovednosť a zároveň výzvu. Zaujímalo nás, ako riaditeľka zvolenskej nemocnice vníma posledných 12 mesiacov, čo sa im všetko podarilo či nepodarilo a čo nemocnicu v tomto roku čaká.

„Rok 2021 bol už druhým pandemickým rokom, počas ktorého sme čelili výzvam, nervozite v spoločnosti, sprevádzkovali sme 2 vakcinačné centrá a 3 mobilné odberové miesta. Druhá vlna na nás dopadla plnou silou a v jarných mesiacoch preverila naše kapacity a možnosti, keďže sme hospitalizovali viac ako 1 200 pacientov s diagnózou koronavírusu. Letné mesiace sme sa venovali téme optimalizácie siete nemocníc a vysvetľovaniu, prečo si tento región nemôže dovoliť prísť o akútne oddelenia zvolenskej nemocnice,“ hovorí riaditeľka Nemocnice AGEL Zvolen Ing. Ľudmila Veselá, MBA.

Uplynulý rok ale zvolenskej nemocnici priniesol aj pozitívne udalosti. Ukončili výstavbu urgentného príjmu, oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny a nových operačných sál, ktoré boli najväčšou investíciou, odkedy skupina AGEL nemocnicu prevádzkuje. „Pandémia síce poznačila všetky oblasti života a všetky dodávky dnes trvajú dlho, napriek tomu od na jesene 2021 operujeme v moderných, plne vybavených sálach a pripravujeme ďalšie rozširovanie poskytovaných výkonov. Prevádzka nového urgentného príjmu na jednom mieste zjednodušila, zrýchlila a skvalitnila manažment urgentných pacientov. Pretože však stále je čo zlepšovať, naďalej sa intenzívne venujeme nastaveniu triáže prichádzajúcich pacientov a ich manažmentu,“ opisuje predošlý rok riaditeľka nemocnice a dopĺňa. „Za veľmi príjemnú správu považujem aj vybudovanie a otvorenie Centra pre parkinsonizmus a extrapyramídové poruchy, ktoré je jedinečným pracoviskom pre široký spád a vedľa neurológov tu pacienti nájdu aj pomoc logopéda, klinického psychológa a detského psychiatra.“

Tak isto na jeseň Nemocnica AGEL Zvolen dokončila výstavbu a ihneď uviedla do prevádzky aj pracovisko magnetickej rezonancie, na ktorom momentálne pracujú na rozšírení spektra vyšetrení. Pracovisko neslúži iba hospitalizovaným pacientom, na ambulantné vyšetrenie je možné sa aj objednať. Ďalšou pozitívnou novinkou bolo rozšírenie činnosti diabetologickej ambulancie, ktorá je veľmi žiadanou a otvorenie ambulancie prvého kontaktu pre deti a dorast, ktorú naďalej rozširujú.

„Môžem teda odpovedať, že rok 2021 bol ťažký, ale úspešný. Poďakovanie za to patrí všetkým našim zamestnancom, ktorí po celý rok podávali obetavý a profesionálny výkon. Silných ľudských momentov bolo počas celého roku veľa. Mnohí z nás, bohužiaľ, prišli kvôli pandémii o svojich blízkych, naďalej však bojovali o zdravie a životy našich pacientov. Vďaka ochote zamestnancov zmobilizovať sily na úkor vlastného voľna sme počas dvoch víkendov dokázali v spolupráci s primátormi a starostami zabezpečiť testovanie v obciach okresu Zvolen. V najťažších chvíľach, keď sme len s vypätím posledných síl zabezpečovali prevádzku oddelení, sme pristúpili ku krajnej možnosti a požiadali Okresný úrad vo Zvolene o vydanie príkazov na prácu predovšetkým ošetrovateľskému personálu. Ústretovosť pani prednostky a jej kolegov bola veľmi pozitívnym momentom. Musím priznať, že ma veľmi sklamal postoj mimonemocničných zdravotníkov, z ktorých mnohí našli spôsob, ako sa tejto povinnosti vyhnúť. O to väčšia vďaka a uznanie patrí tým, ktorí sa na svoju prácu pozerajú ako na poslanie, nastúpili do práce, starali sa o pacientov, ktorí to potrebovali  a boli plnohodnotnými členmi našich tímov. Stretli sme sa aj s prípadmi, kedy sestry po ukončení núdzového stavu prijali našu ponuku a ostali u nás pracovať na trvalo. Neoceniteľnou bola aj pomoc Ozbrojených síl SR, členov cirkevných organizácií, študentov a dobrovoľníkov. S veľkým rešpektom a uznaním musím ohodnotiť aj prácu všetkých našich zamestnancov, ktorí dokázali zas a znova veľmi rýchlo reagovať na epidemiologickú situáciu, sťahovať oddelenia, techniku, reprofilizovať lôžka a meniť rozpisy pracovných zmien,“ hovorí Ing. Ľudmila Veselá, MBA.

Menej úspešným projektom je podľa jej slov Dom ošetrovateľskej starostlivosti, ktorý je už od septembra 2020  pripravený a plne vybavený. Tento však musel ustúpiť potrebe zriadenia pandemických lôžok a ani počas roku 2021 situácia nebola priaznivo naklonená tomu, aby ho mohli otvoriť. Zámeru sa však nevzdávajú a veria, že v roku 2022 sa nám podarí privítať prvých klientov.

„Veľmi pekne ďakujem všetkým zamestnancom nemocnice a prajem nám spoločne, aby rok 2022 priniesol viac pozitívnych výziev, viac zdravia, pokoja do medziľudských vzťahov a bol pre nás úspešný. Vďaka patrí aj vedeniu skupiny AGEL za podporu, pomoc a profesionálny manažment centrálnych činností, vďaka ktorému je riešenie mnohých problémov jednoduchšie a rýchlejšie,“ dodáva riaditeľka zvolenskej nemocnice na záver.

Späť