Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Zvolenská nemocnica sa stará o 70 pacientov s koronavírusom. Ambulancie prechádzajú na vianočný režim

20.12.2021

Hoci v mnohých zdravotníckych zariadeniach počet hospitalizovaných pacientov s koronavírusom klesá, Nemocnica AGEL Zvolen tento trend zatiaľ nepocítila. Zdravotníci sa s vypätím všetkých síl starajú o 70 covidových pacientov, všetci však veria, že nastávajúce dni prinesú uvoľnenie situácie aj sem. Nemocnica pred sviatkami ako každý rok obmedzuje aj ambulantnú starostlivosť, kde je zavedený sviatočný režim. Napriek sviatkom aj naďalej platí prísny zákaz návštev na oddeleniach a v tomto smere žiada nemocnica príbuzných o pochopenie. Všetci necovidoví pacienti, ktorým to zdravotný stav umožní, budú na sviatky prepustení do domáceho liečenia.

„V tejto chvíli máme 54 pacientov s koronavírusom na lôžkach s prívodom kyslíka, 5 je poskytovaná starostlivosť prostredníctvom prívodu Hi-flow a 5 majú tak závažný priebeh, že sú na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Títo najťažší pacienti ani v jednom prípade nie sú očkovaní,“ hovorí riaditeľka Nemocnice AGEL Zvolen Ing. Ľudmila Veselá. Spomedzi zamestnancov nemocnice je covid pozitívnych 9 ľudí a 1 je v karanténe.

Nemocnica za uplynulý týždeň zrealizovala 37 urgentných operácií, všetky plánované hospitalizácie sú z rozhodnutia Ministerstva zdravotníctva SR dočasne pozastavené. „Tak ako každý rok cez sviatky, od dnešného dňa fungujeme aj v rámci ambulancií v tzv. vianočnom režime, zdravotníci si musia vybrať dovolenky a tiež je to čas, kedy aj pacienti, ak môžu, uprednostňujú sviatočnú a rodinnú atmosféru. So štandardným režimom mimo covidu potom začíname v ambulantnej oblasti až 10. januára,“ vysvetlila riaditeľka nemocnice. Samozrejmosťou je 24 hodinová urgentná starostlivosť pre neodkladné prípady, úrazy a podobne, ako aj starostlivosť o pacientov s koronavírusom. „Verím, že postupne sa bude situácia zlepšovať, uvidíme, aký dopad bude mať nový variant koronavírusu omicron. Naše kapacity v tomto smere sú však naplnené takmer na 100%,“ hovorí Ing. Veselá.

Za uplynulý týždeň vo vakcinačnom centre v budove Doprastavu zaočkovali zvolenskí zdravotníci takmer 1800 záujemcov, z toho len 159 však bolo prvou dávkou vakcíny. Vzhľadom na sviatok, sa tento týždeň vo vakcinačnom centre očkuje len v pondelok a v utorok.

Späť