Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Zvolenská nemocnica má takmer 80 pacientov s koronavírusom. Zdravotníci zo všetkých síl bojujú o životy chorých

29.11.2021

Nemocnica AGEL Zvolen a jej zdravotníci každým dňom posúvajú hranicu, čo všetko ešte dokážu zvládnuť počas pandémie koronavírusu. K dnešnému dňu sa starajú o takmer 80 covid pozitívnych pacientov vrátane dvoch maloletých detí. Väčšina z nich nie je zaočkovaných proti koronavírusu. Šťastím je, že vďaka vysokej preočkovanosti zamestnancov nemá nemocnica kritický výpadok personálu. Stále platí úplné zastavenie plánovanej bielej medicíny, kde sa vyžaduje hospitalizácia.

K dnešnému dňu sa číslo covid pozitívnych pacientov vyšplhalo na číslo 78. „Z nich 62 leží na štandardnom lôžku s pripojením na kyslík, 7 sú napojení na High-flow a stav 6 pacientov je tak vážny, že ich vitálne funkcie zabezpečuje umelá pľúcna ventilácia,“ hovorí riaditeľka Nemocnice AGEL Zvolen Ing. Ľudmila Veselá. „Veľká väčšina našich pacientov nie je zaočkovaná, na UPV nikto,“ dodáva riaditeľka nemocnice.

Od dnes platí príkaz na testovanie zamestnancov na covid-19, nemocnica si však túto povinnosť plní už od septembra, kedy začala s testovaním zamestnancov po vydaní Usmernenia MZ SR. „Keďže máme zhruba 80% zaočkovanosť zamestnancov, testovanie sa týka len 20% z nich. Ku dnešnému dňu máme v karanténe 2 zamestnancov, 13 na pandemickej PN a 2 na pandemickej OČR,“ objasnila Ľudmila Veselá stav v rámci aktuálnej pandémie.

Od 25. novembra zdravotnícke zariadenie funguje v rámci ústavnej zdravotnej starostlivosti už len v rámci urgentných zákrokov, a to tak pre covidových, ako aj necovidových pacientov. Ako riaditeľka priznala, najmä lekári a sestry sú veľmi vyčerpaní, unavení a smutní. Napriek tomu, že zo všetkých síl zachraňujú životy v neraz beznádejných prípadoch, dostáva sa im nepríjemných reakcií, osočovania a, bohužiaľ, aj nadávok zo strany pacientov. „Takéto obdobie sme ešte nikdy nezažili, je to veľmi demotivujúce a deprimujúce, naši lekári a sestry sú schopní odborne aj ľudsky, dokážu vydržať veľmi veľa, ale aj oni majú svoje hranice, sme len ľudia,“ emotívne sa vyjadrila na obranu svojich kolegov Ľ. Veselá.

Späť