Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Teplé nápoje, polievky, sezónne ovocie a zelenina Aj také by malo byť stravovanie v chladnejších mesiacoch

7.10.2021

Zmena ročného obdobia a prechod z teplejších dní do tých sychravejších je zmena nielen pre náš šatník, ale zmenou by mal prejsť aj náš jedálniček. Ten by mal byť stále vyvážený, nemali by sme zabúdať na sezónne ovocie a zeleninu a predovšetkým, zaradiť doň teplé nápoje a polievky. O tom, čo a ako jesť v jesenných mesiacoch, aby sme boli sýti a zároveň sa cítili pohodlne, sme sa porozprávali s nutričnou terapeutkou Nemocnice AGEL Zvolen, Ľubomírou Fraňovou.

Ako by sme mali jedálniček prispôsobiť čoraz chladnejšiemu počasiu?

Na jeseň je vhodné zaraďovať do jedálneho lístka polievku, ktorá organizmus zahreje. Či už je to zeleninová, tekvicová, hlivová alebo mäsový vývar, všetky sú vhodné. Menej by to mali byť zeleninové šaláty, radšej si zeleninu pripravíme dusením, pečením, grilovaním. Pitný režim si zabezpečíme pitím teplých bylinkových čajov, ktoré dochutíme medom, citrónom, zázvorom.

Ktoré potraviny by sme mali jesť, aby sme si podporili imunitu?

Ovocie, zeleninu – hlavne tie sezónne, ako sú jablká, hrušky, hrozno, červená repa, tekvica, ďalej napríklad huby, hlivu. Na podporu imunity slúžia aj bylinkové čaje – zázvorový, rakytníkový, šípkový, ale aj bylinky, ktoré sme si nasušili v lete.

Aké sezónne potraviny sú pre nás dobré?

Na jeseň sú to jednoznačnej Jablká, hrušky, hrozno, huby, strukoviny, tekvica, kel, kapusta, červená repa, zázvor.

Čo odporúčate rodičom ako raňajky, desiatu či olovrant pre školákov?

Vhodné sú kaše napr. z ovsených vločiek s jablkom, medom a orechami a potom znovu ovocie - jablko, hruška, hrozno, mrkva strúhaná s jablkom a citrónom.

Čomu by sme sa v sychravom počasí mali vyhýbať?

Sú to studené jedlá a nápoje, ktoré naše telo ochladzujú.

Späť