Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Nemocnica AGEL Zvolen získala prestížnu platinovú plaketu ANGELS AWARDS za liečbu cievnych mozgových príhod

7.6.2021

Nemocnica AGEL Zvolen napreduje v zvyšovaní kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Kým minulý rok jej European Stroke Organization udelila zlatú, tento rok nemocnica získala platinovú plaketu ANGELS za prístup v liečbe cievnych mozgových príhod. Najväčší podiel na ocenení má tím neurologického oddelenia zvolenskej nemocnice pod vedením primára MUDr. Erika Kiššimona.

Ocenenie môžu získať jednotlivci alebo tímy v podobe zlatej, platinovej, alebo diamantovej plakety. Nemocnice svoje údaje o liečbe zhromažďujú prostredníctvom registrov a musia splniť desať prísnych kritérií. Pocit zadosťučinenia má aj primár oddelenia, MUDr. Erik Kiššimon: „Ocenenie ma nesmierne teší,  je hnacím motorom do ďalšej práce a veľké ďakujem patrí predovšetkým mojím kolegom z neurologického oddelenia.“

Neurologické oddelenie Nemocnice AGEL Zvolen eviduje za minulý rok 130 prípadov cievnych mozgových príhod, z toho trombolýz bolo 27. Trombolýza je život zachraňujúca liečebná metóda pri náhlej cievnej mozgovej príhode. Podaním špeciálnej látky sa dosiahne rozpustenie nebezpečnej krvnej zrazeniny a tým sa eliminujú fatálne, resp. veľmi ťažké trvalé následky. Preto, aby bola liečba úspešná je v celom procese podstatné najmä včasné rozpoznanie príznakov mozgovej príhody a spolupráca  zo strany pacienta, resp. rodiny či kolegov, aby čo najskôr zavolali na číslo integrovaného záchranného systému 112 alebo priamo na číslo záchranky 155 a čo najskôr sa postihnutý dostal do nemocnice do rúk odborníkov.

Cievna mozgová príhoda je treťou najčastejšou príčinou úmrtnosti vo vyspelých krajinách a najčastejšou príčinou výrazného obmedzenia kvality života. Na cievnu mozgovú príhodu zomiera dvakrát viac ľudí ako na srdcový infarkt. Zároveň je to najviac invalidizujúce ochorenie, ktoré pripúta na lôžko až tretinu pacientov. Po zvyšok života mnohí potrebujú opatrovateľskú starostlivosť, mnohí z nich sa učia opäť rozprávať či chodiť. Nádejou pre pacientov je v prípade akútnej cievnej mozgovej príhody urgentný zákrok, práve už spomenutá  trombolýza.

Kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti sa neurologickému oddeleniu ešte viac zvýšila otvorením špecializovaného neurologického centra, ktoré je od prvého júna súčasťou zvolenskej nemocnice. Zamerané je na liečbu extrapyramídových porúch a parkinsonizmu.

Späť