Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Zvolenská nemocnica otvorila špecializované neurologické centrum

1.6.2021

Nemocnica AGEL Zvolen dnes slávnostne otvorila Centrum pre liečbu parkinsonizmu a extrapyramídových porúch. Moderné priestory a špičkoví odborníci ponúknu pacientom služby na najvyššej úrovni a liečiť budú aj detských pacientov s takýmito poruchami.

Nové pracovisko, ktoré je súčasťou zvolenskej nemocnice, sa od dnes bude zameriavať na diagnostiku a liečbu extrapyramídových ochorení, medzi ktoré patrí Parkinsonova choroba a iné druhy parkinsonizmu, rozličné typy trasu a rôzne formy hyperkinetických porúch. Centrum bude fungovať ambulantnou formou, no naliehavé prípady, pri ktorých bude potrebná rozsiahlejšia diagnostika či liečba, ktorá si bude vyžadovať hospitalizáciu, prevezme úzko späté neurologické oddelenie.

Nové moderné pracovisko zastrešuje špecialista v tejto oblasti a súčasne neurológ pôsobiaci vo zvolenskej nemocnici MUDr. Ján Necpál, ktorý spolupracuje s ďalšími extrapyramídovými centrami pôsobiacimi na Slovensku a v zahraničí. Zaujímavosťou je, že neurologické centrum bude liečiť nielen dospelých, ale aj detských pacientov s extrapyramídovými poruchami. Základňu centra bude tvoriť skupina neurológov-odborníkov na extrapyramídové poruchy, klinický psychológ a psychiater. Víziou centra je najmä multidisciplinárna a čo najkomplexnejšia starostlivosť, ktorá bude spočívať v spolupráci s rehabilitačnými pracovníkmi, logopédom, gastroenterológom, či genetikom.

„Liečbe pacientov postihnutých spomenutými ochoreniami sa pán doktor Necpál venuje dlhodobo. Som nesmierne rada, že s podporou BBSK a Skupiny AGEL SK dnes títo pacienti dostanú dôstojné a moderné priestory. Činnosť súvisiacich odborníkov v jednom ambulantnom centre bude benefitom pre pacienta aj pre personál, ktorý teraz poskytne komplexnú liečbu aj poradenstvo bez toho, aby pacient hľadal ďalších lekárov, alebo musel za nimi dochádzať. Úprimne sa teším z toho, že po mesiacoch zlých správ a obmedzení v súvislosti s pandémiou, dnes predstavujeme verejnosti prvú z radu inovácií, na ktorých intenzívne pracujeme,“ povedala riaditeľka zvolenskej nemocnice Ing. Ľudmila Veselá, MBA.

Špeciálnym záujmom centra budú vzácne extrapyramídové ochorenia, najmä geneticky podmienené, ako sú Huntingtonova choroba, rozličné formy dystónií a komplexných hyperkinetických extrapyramídových porúch. Okrem klinickej praxe bude mať centrum záujem aj o vedecko-výskumné pôsobenie, publikačnú činnosť a organizáciu rôznych vzdelávacích aktivít.

Neurologické centrum je súčasťou nových priestorov, ktoré vznikli po prestavbe bývalej lekárne.

S rekonštrukciou sa začalo minulý rok v októbri  a náklady na prestavbu boli vo výške takmer 200 000 eur. Sú vytvorené 4 ambulancie s komplet zázemím, čakárňou a  recepciou.

Nové centrum je šancou a perspektívou aj pre špecialistov – neurológov, psychológov či psychiatrov, ktorých nemocnica rada privíta vo svojich radoch.

Späť