Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Zvolenská nemocnica poskytuje pacientom intravenózne podávanie vitamínu C

28.5.2021

Nemocnica AGEL Zvolen v rámci rozširovania svojich služieb, zaviedla pre pacientov možnosť podávania vitamínu C prostredníctvom infúzií. Povzbudzujúce účinky známeho vitamínu prospievajú imunite, pleti, zmierňujú bolesti svalov a kĺbov a v neposlednom rade pomáha známe „céčko“ hojeniu rán, pri liečbe depresií, artritíde, alergiách a zápalom všeobecne.

Nemocnica AGEL Zvolen poskytuje za poplatok podávanie infúzií vitamínu C v ambulancii chronickej bolesti. Jeho dávkovanie je individuálne a záleží od zdravotného stavu, resp. aj od samotných zdravotných ťažkostí pacienta. Vedecké účinky jednoznačne popísali pozitívne vplyvy takto podávaného „céčka,“ preto začína byť oň aj v poslednom období vyšší záujem. Zvolenská nemocnica preto aj po pozitívnych skúsenostiach s covidovými pacientmi, ktorým bolo takto céčko podávané, vyšla v ústrety aj ostatným.  

Pri nízkej hladine „céčka“ je potrebné ho v krvi zvýšiť, čo však perorálnym užívaním nie je možné dosiahnuť. Vitamín C sa vstrebáva v tenkom čreve pomocou špeciálnych transportných molekúl, a tak sa dostáva do krvi. Počet týchto transportérov je však obmedzený a do krvi sa dostane len časť spomínaného  vitamínu. Infúziou ho dokáže telo prijať oveľa viac a efektívnejšie.  Podľa slov odborníčky sa ním nedá predávkovať a ak by sa tak aj stalo, telo ho bez zbytočného vedľajšieho účinku vylúči močením. „Môžem potvrdiť, že sme zaznamenali aj v našej ambulancii zvýšený záujem o podávanie vitamínu C touto formou a zatiaľ máme od pacientov len pozitívne ohlasy,“ povedala MUDr. Jana Zdehovanová. Vitamín C sa však nepodáva prostredníctvom infúzie osobám s ochorením alebo predispozíciou na obličkové kamene, alebo s obličkovou nedostatočnosťou. Vo zvolenskej nemocnici je možné podávať vitamín C intravenózne len dospelým osobám. 

Späť