Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

045/5201 111
045/5201 245
zvolen@careservices.sk

O nemocnici

Zvolenská nemocnica otestovala takmer 150 žiakov a učiteľov základnej školy v Krupine šetrnými testami PCR zo slín

16.4.2021

Minulotýždňová výborná skúsenosť s testovaním školákov a škôlkárov vo Zvolene šetrnými testami zo slín mala dnes pokračovanie v neďalekej Krupine. Nemocnica AGEL Zvolen v spolupráci s mestom Krupina tu dnes otestovala takmer 150 detí a učiteľov prvého stupňa a žiakov 8. a 9. ročníka Základnej školy Jozefa Cígera Hronského, ktorí majú nastúpiť do školy od pondelka, 19. apríla. Samotné testovanie koordinovalo laboratórium AGELLAB, na testovanie boli použité PCR testy zo slín českej spoločnosti DIANA Biotechnologies.

„Využili sme naše veľmi dobré skúsenosti z testovania v našich mobilných odberových miestach rôznymi druhmi testov, ktoré zdravotnícka sieť AGEL ponúka. PCR testy zo slín sú u nás novinkou, ktorá má široké využitie práve u detí,“ hovorí Ing. Ľudmila Veselá, riaditeľka Nemocnice AGEL Zvolen. Testy a odberové sety v dostatočnom množstve zabezpečili zvolenské laboratóriá AGELLAB, ktoré ich aj vyhodnotia. „Máme k dispozícii moderné prístroje na vyhodnotenie PCR testov, ich počtu a potrebe sme prispôsobili aj nasadenie našich zamestnancov,“ uviedla riaditeľka AGELLAB Ing. Elena Gaboňová. PCR testy zo slín sú oveľa šetrnejšie ako odber klasickou metódou výterom z nosohltana. „Sú však rovnako spoľahlivé, resp. majú ešte vyššiu citlivosť ako klasické PCR testy. Výsledok vieme zabezpečiť do 24 hodín od doručenia do nášho laboratória. Ich veľkou výhodou je, že testovaný dostane v prípade pozitívneho výsledku aj informáciu, či ide o britskú mutáciu koronavírusu. V blízkej dobe bude doplnený skríning aj na ďalšie dve mutácie vírusu,“ dopĺňa ďalšie výhody PCR testov zo slín riaditeľka laboratórií.  

Nová metóda odberu vzorky zo slín je pre testovaných  výrazne príjemnejšia. Postačí, aby niekoľkokrát zakašlali do rúška, v ústach nazhromaždili väčšie množstvo slín, ktoré vypustia do priloženého lievika. Lievik je naskrutkovaný na skúmavke. Pred testovaním sa odporúča 10 minút nejesť, nepiť, nežuť žuvačku, neumývať si zuby a nepoužívať zubnú vodu. Práve preto sú testy určené všetkým, ktorí s klasickým výterom z nosohltana majú problém, deťom, seniorom či hendikepovaným ľuďom.

„Ako riaditeľ Základnej školy Jozefa Cígera Hronského v Krupine som nesmierne rád, že v spolupráci s mestom Krupina, pánom primátorom Ing.  Radoslavom Vazanom a so spoločnosť AGEL sa nám podarilo zrealizovať testovanie žiakov I. stupňa a končiace ročníky progresívnou, jednoduchou metódou testu PCR zo slín, čo určite pomôže bezpečnejšiemu návratu žiakov do škôl. Myslím si, že tento druh testovania zároveň napomáha k zvýšeniu bezpečnosti aj v rodinách. Veď deti sú bezpríznakoví prenášači a ich testovanie neinvazívnou metódou je dôležité,“ uviedol Mgr. Július Gálik, riaditeľ školy.

PCR Testy aj odberové sety pre vzorky slín dodala česká firma DIANA Biotechnologies. Testy pred uvedením do praxe prešli rozsiahlou štúdiou v spolupráci s pražskou Nemocnicou na Bulovke. „Štúdia ukázala, že naše PCR testy zo slín sú vhodné nielen pre pravidelné skríningové testovanie rizikových skupín, ako je zdravotnícky personál, učitelia, zamestnanci kľúčových firiem, ale aj k diagnostickému testovaniu, kde môžu plnohodnotne nahradiť doterajšie testy, vyžadujúce nepríjemný ster z nosohltanu. Pri tejto novej metóde nie je nutné samostatne izolovať vírovú RNA, čo bol doposiaľ najkomplikovanejší krok celej analýzy,“ uviedol  Václav Navrátil, CEO DIANA Biotechnologies.

Martin Dienstbier, finančný riaditeľ  DIANA Biotechnologies: „Naše testy zo slín už štandardne využívajú laboratóriá AGELLAB v Čechách a na Slovensku, záujem je aj zo zahraničia. Vďaka pokročilej automatizácii je množné pri plnom vybavení laboratórií otestovať až 5000 vzoriek denne. S rastúcim záujmom zvyšujeme naše výrobné kapacity a sme pripravení produkovať milióny testov mesačne.

Späť